Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü tarafından 04 Ekim 2022 tarihinde Gıda Kontrol Görevlilerine yönelik genel değerlendirme toplantısı düzenlendi. Toplantı İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüklerinden kontrol görevlilerinin katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda Gıda Kontrol Görevlilerine yönelik olarak Zehirlenme Vaka/Salgın Prosedürü, Gıda İşletmeleri Risk Puanlaması, Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS) konularında bilgilendirme ve hatırlatmalar yapılarak 2022 yılı Ekim ayına kadar olan faaliyetler değerlendirildi.
Toplantıda gıda güvenirliğinin temininin, her türlü gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin teknik ve hijyenik şekilde üretiminin, işleme, muhafaza, depolama, pazarlama ve tüketici sağlığının en üst seviyede korunmasının Müdürlüğümüzün görevleri arasında bulunduğu belirtilerek yürütülen denetim ve kontrollerde, Türk Gıda Mevzuatına uygun güvenilir ve hijyenik gıda üretiminin sağlanması yanında gıda iş yerlerinin teknik ve hijyenik normlarının geliştirilmesinin de hedeflendiği bildirildi.
Toplantı açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Müdürü Orhan ŞAHİN "Denetim ve kontroller; risk esasına göre uygun sıklıkta ve gıda maddesinin taşıdığı riskle orantılı olarak yapılmaktadır. Burada temel yaklaşım, işyeri sorumluluğunun esas alınmasıdır. Riske dayalı denetim sisteminde; işletmenin asgari teknik ve hijyenik şartları, önceki kontrollerden edinilen bilgi ve deneyimler ile gıda işletmecilerinin uyguladıkları otokontrol sonuçları göz önünde bulundurulmaktadır. Bu amaca yönelik çalışmalarda tüm taraflarla işbirliği yapılması, güvenilir gıda bilincinin toplumun tüm kesimlerince benimsenmesi önemli görülmektedir. Bu nedenle, "çiftlikten sofraya" anlayışı ile tamamlayıcı ve etkin bir gıda ve yem denetiminin sağlanması yoluyla tüketiciye güvenilir gıda arzının temini, tüketici menfaatinin ve sağlığının en üst seviyede korunması Müdürlüğümüzün temel yaklaşımıdır." diyerek bundan sonraki dönemde de çalışmaların titizlikle yürütülmesi gerektiğini belirtti.
İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından gıda kontrol görevleri titizlikle devam etmekte olup halkımızın güvenilir gıdaya ulaşması için her türlü düzeltici ve önleyici işlemlerin devam ettiği bildirildi. Bu bağlamda 2022 yılında Gıda Kontrol Görevlileri tarafından Ekim ayına kadar 7.104 denetim yapılmış olup 39 işletmeye idari para cezası uygulandığı ayrıca insan sağlığını etkileyen işletmeler hakkında adli işlemlerin yapıldığı belirtildi.