ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
TOKAT İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KURUMUMUZ
    • İL MÜDÜRÜ
    • İL MÜDÜR YARDIMCISI
    • İL MÜDÜR YARDIMCISI
    • FAALİYETLERİMİZ
    • ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİMİZ
      • ​GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • ÇAYIR, MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • HAYVAN SAĞLIĞI, YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
    • İLÇE MÜDÜRLÜKLERİMİZ
      • ​ALMUS İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
      • TURHAL İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
      • ARTOVA İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
      • YEŞİLYURT İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
      • ZİLE İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
      • PAZAR İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
      • NİKSAR İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
      • REŞADİYE İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
      • BAŞÇİFTLİK İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
      • SULUSARAY İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
      • ERBAA İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
    • DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
    • ORGANİZASYON ŞEMASI
  • YÖREMİZ
  • HAVA DURUMU
    • ZİRAİ DON HARİTASI
  • BİLGİ
    • ANKETLER
      • PERSONEL MEMNUNİYET ANKETİ
    • EĞİTİM VİDEOLARI
    • İL TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI
    • ​2015-2019​ STRATEJİ BELGESİ
    • KÜPE SORGULAMA
    • 2018 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER
    • İSTATİSTİKLER
  • TARIM DANIŞMANLARI
  • İL AFET RİSK AZALTMA (İRAP)
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksTokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

İL MÜDÜRÜ MADIMAK ÜRETİM ve İŞLEME TESİSLERİNDE İNCELEME YAPTI

12.5.2022 / Gösterim Saysı : 196 / Arşiv

İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan ŞAHİN, 10 Mayıs 2022 tarihinde İl Müdür Yardımcısı H.İbrahim SEVER ve Şube Müdürleri ile birlikte Tokat Merkeze bağlı Beşören köyünde Madımak Üreticisi Halil ve Bünyamin BAYIR kardeşleri ziyaret ederek Madımak yetiştirilen sahaları ve işleme tesislerini ziyaret ederek bilgi aldı, konu ile ilgili sorun ve çözüm önerileri görüşüldü.

Madımak Üreticisi Halil ve Bünyamin BAYIR kardeşler şu bilgileri verdi " Ülkemizde, kültüre alınmış olarak, 70 dekar alanda bu işi aile işletmesi olarak yıllardır yapıyoruz. Çok zahmetli, emek gerektiren bir iştir. Bu ölçekte ülkemizde madımak yetiştiriciliğini bizim gibi yapan yoktur. Türkiye'nin her bölgesine taze ve konserve olarak Madımak gönderiyoruz. Bizi örnek alıp, desteklediğimiz ve yardım ettiğimiz köyde bu işi yapan komşularımız da mevcuttur. Köyümüzde 150 dekar alanda üretim yapılmaktadır.

Bu işin bir başlangıç hikâyesi de vardır. 50 yıl önce yüksek yerlerde arazi kenarlarında toplanıyordu. Komşular arazilere zarar veriliyor diye şikâyet edince dedem, annemi madımak toplamaya göndermiyor. Annem babasının şehirde olduğu bir zamanı fırsat bilerek, 4 arkadaşıyla birlikte atlarına atlayarak dağlara madımak toplamaya gidip kazmalarla köklerinden söktüğü 4 çuval madımakla köye dönüyor, 20 metrekarelik alanda dedemin de yardımıyla madımağı yetiştirmeye başlıyorlar. Yetişen ürün ailenin tüketiminden fazla olunca, diğer sebzelerin yansıra satmaya başlıyorlar. Bakılıyor ki bu madımak satışı diğer sebzelerden daha karlı ve iyi gidiyor, bunun üzerine işe el atıp geliştirilmeye çalışılıyor. O günden bu güne tecrübe kazanılarak, işi geliştirerek bu günlere getirdik.  Ailemizde 50 yıllık bir geçmişi vardır.  Arazilerimizi işlenebilir hale getirmek için çok emek verdik. Çok meyilli arazilerimizde tesviye ve ıslah çalışmaları yaptık. Havuzlar ve sulama tesisleri kurup yatırım yaptık.

Yaklaşık 6 aylık üretim ve hasat periyodunda 20-25 kişiyi istihdam ediyoruz. İlkbahar aylarında üretim artıyor, sonbahara doğru azalıyor. Tamamen kendimize uygun toprak işleme aletleri ve hasat makinaları geliştirdik. Yıllık üretimimiz yaklaşık 100-150 tondur. Bir dekardan bakım şartlarına göre 1-3 ton arasında ürün alınmaktadır. 50 yıl önce başlayan madımak hikâyesi ile günümüzde köy genelinde 150 dekarlık alanda yetiştirilmektedir.  Köyümüzde 50 aile küçük ölçeklerde de olsa bu işle kazanç sağlamaktadır. Bugün, tüm köylülere ekmek kapısı olan madımak, toplandıktan sonra büyük şehirlerde satışa sunulmaya başlanmıştır. Üretilen ürünü Konserve olarak büyük zincir marketlere veriyoruz.

Madımak daha çok Tokat, Sivas, Çorum, Amasya, Yozgat, Gümüşhane gibi illerimiz de bilinmekte ve tüketilmektedir. Biz de büyükşehirlerde yaşayan bu kültürü bilen insanlarına ürettiğimiz madımağı ulaştırmaya çalışıyoruz.

Madımağı taze ve işlenmemiş olarak satıyoruz. Yaz döneminde ise yıkayıp, haşlayıp katkısız olarak kavanozlara konserve şeklinde hazırlayıp zincir marketlere gönderiyoruz. Tadında, aromasında hiçbir değişiklik olmuyor aksine daha lezzetli, ve  güzel oluyor. Çünkü biz bunu kimyasal gübre kullanmadan, tamamen hayvansal gübreyle organik olarak yetiştiriyoruz.  Bu işi iyi bilen kadın işçilerimiz yabancı otları ayıklayıp, güzelce temiz suyla yıkadıktan sonra file çuvallara konularak tertemiz bir şekilde tezgâhlarımıza ve müşterilere göndererek tüketiciye ulaştırıyoruz. Madımak bitkisi ÇKS kayıtlarında yer almıyor ve destekleme alamıyoruz. Ancak çeşitli ürün adı altında yazabiliyoruz. Bu konuda il Müdürlüğümüzden destek istiyoruz " dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan ŞAHİN incelemeler sonunda şunları söyledi. "Yetiştiricilerimiz ve  iş adamlarımız olarak  Sn.Halil ve Bünyamin  BAYIR kardeşleri ve ailesini  tebrik ediyoruz, fuar, tanıtım  vb. yerlerde  her zaman madımağın tanıtımı için yer alıyorlar  biz de yanlarındayız. Üretim ve konserve olarak işleme sırasında da yardım ve desteklerimiz olmuştur.  Madımak bitkisinin ÇKS Kayıtlarında yer alması ve destekleme kapsamına alınması için çalışma yapacağız.  50 yıl önce 20 metrekarede deneme üretimle başlayan Madımak bugün bu köyümüzde 150 dekar alanda üretimi yapılan,  ürün olarak bir başarı hikâyesine dönüşmüştür.  Tokat bu noktada tarihe geçiyor ve madımağın ilk kültüre alındığı, ilk ticarette konu olduğu, konservesi yapılarak gerek yurt içi gerekse yurt içi yurt dışı ticarete konu olduğu bir il olarak öne çıkmaktadır. Tokat bu özelliğiyle de öncü rol üslenmekte ve tarihe not düşmektedir. Gelecekte Madımak'ın kültürü alındığı şehir ve il olarak Tokat yazılacaktır. Üreticimize kazasız, belasız bereketli ürünler ve bol kazançlar diliyorum "  dedi.


Fotoğraf Galerisi (16)

Tüm fotoğrafları görüntülemek için buraya tıklayınız.

Son Haberler

  • 2022 Yılı Lider Çocuk Tarım Kampı Coşkuyla Düz ...
  • İl Tarım Ve Orman Müdürü Orhan Şahin Madımak ...
  • Takipli Kuzular Gelişen Nesiller Projesi Tanıt ...
  • Niksar’Da Cevizde Farklı Budama Tekniklerinin ...
  • Tüm Çifçilerimizin "Dünya Çiftçiler Günü" Kutl ...
  • Tarım Danışmanlarına 2022 Yılı Bilgilendirme T ...

Haber Arşiv

E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

http://www.evf.gov.tr/

http://www.evf.gov.tr/

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

İLETİŞİM

    Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Güneşli Mahallesi İmamlık Cad. No:69 Pk. 60200 Merkez/TOKAT

  • Telefon : 0356 228 07 00

  • Faks : 0356 228 07 07

  • E-Posta : tokat@tarimorman.gov.tr.

  • KEP : tokat@gthb.hs01.kep.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​