Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan ŞAHİN, 2024 yılında yapılan çalışmalar ve 2025 yılında yapılacak olan projeli çalışmalar ile Tarımsal Üretim Planlaması ve yeni destekleme modeli hakkında Meclis üyelerine bilgi verdi.
14 Kasım 2024 tarihinde İl Genel Meclisi toplantı salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına İl müdür yardımcıları ve şube müdürleri de katıldı. İl Müdürü Orhan ŞAHİN “ Tarıma her zaman destek veren sayın Valilerimize ve İl Genel Meclis üyelerine, Tarım Komisyonu üyelerine teşekkür ediyoruz. 2025 yılı bütçe çalışmaları hazırlık çalışmaları öncesinde sayın meclis üyelerimizi yaptığımız çalışmalar hakkında bilgi vermek üzere toplanmış bulunuyoruz. 2024 yılında İl Özel İdare bütçesinden çeşitli projelerimiz için toplam 5.500.000.tl. harcama yapılmıştır. 2024 yılında Çiftçi katkılarıyla beraber ;TULİP (Türkiye Dayanıklı Peyzaj Entegrasyonu Projesi) kapsamında Çekerek ve Bolaman havzaları projelerinde 17 milyon tl, TAKE (Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi) projelerinde 28 milyon.tl. tutarında projeler gerçekleştirilmiştir. 2024 yılı desteklemeleri devam etmektedir ve 2023 yılında Bakanlığımız genel bütçe imkanları ile 360 milyon tl. Bitkisel ve 150 milyon hayvansal desteklemeler olmak üzere toplam 510 milyon tl. üreticilerimize destekleme ödemesi yapılmıştır. DOKAP kapsamında 2024 yılında toplam 36 milyon tl. tutarında proje gerçekleştirilmiştir. 2017-2024 yılları arasında gerçekleştirilen proje tutarı ise güncel hesaplamaya göre 450 milyon. tl civarındadır. 2025 yılı İl Özel idaresine sunduğumuz 16 projemiz ile toplamda 59 milyon.tl lik bir yatırım hedefimiz vardır.
Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik 14 Eylül 2023 tarihinde yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir. 2025-2027 yıllarını kapsayan Bitkisel, Hayvansal ve Su Ürünleri planlamaları yapılmıştır. Tarımsal Üretim Planlanması ve yeni destekleme modeli bilgilendirme çalışmaları il ve ilçe genelinde devam etmektedir. Desteklemeler,Tarımsal Krediler ve Hibe Programları Tarımsal Üretim Planlarına uygun olarak verilecektir. Sözleşmeli Üretime geçilecek, Kayıtlılık arttırılacak ve Tarım Sayımı 2026 yılı sonuna kadar tamamlanacak ve 2 yıl üst üste İşlenmeyen araziler sezonluk mal sahibi adına kiraya verilecektir. 18 Kasım 2023 tarihinde ÇKS yönetmeliğinde ki değişiklikle kullanılmaya başlayan TAAHHÜTNAME evrakı ile beraber kayıtlılık oranı artmaya başlamıştır. Her Bir İl Merkezi ve İlçe Sınırlarının Aynı Zamanda Bir Havza Kabul Edildiği Bitkisel Üretime Dayalı Yeni Destekleme Modelinde Desteklemeler Temel destek, Planlama Desteği, ve Üretimi Geliştirme Desteği olmak üzere 3 Kalemde ödenecektir. Stratejik konumdaki Arpa, Aspir, Yağlık Ayçiçeği, Buğday, Kolza (Kanola), Kuru Fasulye, Mercimek, Dane Mısır, Nohut, Pamuk (Kütlü), Patates, Kuru Soğan ve Soya olmak üzere 13 ana ürün ve yem bitkilerine destekleme yapılacaktır.
Hayvansal Üretim Desteklerinde de sadeleştirme yapılmış ve 22 kalemden 7 ANA DESTEK kalemine indirilmiştir. Hayvancılık Üretim planlamasına göre ilimiz süt havzası desteğine alınmıştır.
Tarımsal Üretim Planlanması ve yeni destekleme modeli bilgilendirme çalışmaları il ve ilçe genelinde devam etmektedir. Bütün üretici ve çiftçilerimizin haberdar olması ve desteklerden azami ölçüde yararlanması için çalışıyoruz. Bizlere her zaman bütçe imkanları ölçüsünde destek veren sayın milletvekillerimize, Valimize, il genel meclis üyelerine, tarım komisyonu üyelerine, il özel idaresi sekreterine teşekkür ediyorum.” Dedi.