Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 31 Ekim 2024 tarihinde Tahtaoba Köyünde yapılan eğitimi İl Müdürü Orhan ŞAHİN ile birlikte KTV Şb Müdürü Mehmet DEMİRKOL da takip etti. Kırsal alanda Kadın Eğitim birimi personelleri Vet. Hekim Seda ÇELİK ve Tek. Neslihan GÖZÜPEK tarafından verilen eğitimde 12 kadın çiftçi katıldı. Eğitimde “hayvan hastalıkları, hayvan sağlığı, hayvan refahı, ahır hijyeni, tüberküloz, kuduz, kene ile mücadele ve kırım kongo kanamalı ateşi, sağlıklı beyaz peynir yapımı, brusella etkeni, peynir çeşitleri, iyotun önemi ve eksikliğinde görülen hastalıklar, Tarım Sigortaları ve TARSİM konuları" anlatılmıştır
İl Müdürü Orhan ŞAHİN şu açıklamayı yaptı: “Eğitim çalışmalarımızı yıl boyu aralıksız sürdürüyoruz. 2024 yılında, il geneli gerçekleşen toplam 564 adet demonstrasyon, çiftçi toplantısı, tarla günü, kurslar ve diğer eğitim faaliyetlerinde 12.963 yetiştiricimize eğitim verildi. İl genelinde Kırsalda Kadın Eğitimine yönelik 96 adet kadın çiftçi toplantısı yapıldı ve 1717 kadın çiftçi katılmıştır. Tokat Merkez İlçede ise 43 köyde 735 kadın ile gerçekleştirdiğimiz eğitimler tamamen kadın yetiştiricilerimize yönelik olarak yapılmıştır. Eğitimlerimiz devam edecektir.
Bu eğitimlerde kadın yetiştiricilerimize; ahır hijyeni, sağım hijyeni, buzağı bakımı, hayvan sağlığı, zoonoz hastalıklar, sağlıklı peynir yapımı, iyot eksikliği, Tarım Sigortaları ve TARSİM, bitkisel üretimde kullanılabilecek ilaçlar, hasat öncesi pestisit kontrolü ve desteklemeler hakkında bilgiler verilerek, kadın yetiştiricilerimizin tarım ve hayvancılıkla ilgili soruları cevaplandırılmaktadır.
Eğitim çalışmalarımıza köylerimizden yoğun ilgi olması bizi çok mutlu ediyor. Özellikle kadın yetiştiricilerimizin yanında olmak, her zaman ulaşabilecekleri mesafede yanlarında bulunmak, gerektiğinde hayvancılık veya bitkisel üretimle ilgili zorlukları beraber konuşarak ortak çözüm yolları arayarak eğitimlerimizin kalıcılığını artırma çabasındayız. Kadın yetiştiricilerimiz üretimin her aşamasında ülkemiz için çok önemli konumda bulunmaktadırlar.
Kadınların tarımsal üretimde, kaynakların kullanımında, gıda üretiminde ve gıda güvenliğinde sahip oldukları önemin farkındayız. Kadın yetiştiricilerimiz, sürdürülebilir hayvancılıkta özellikle çok önemli bir rol üstlenmektedirler. Küçük aile işletmeleri için bakanlığımız yeni destekleme modelinde önemli desteklemeler mevcuttur. Özellikle kadın yetiştiricilerimize hayvancılık desteklemelerinde öncelikler tanınmıştır. Kadınlarımızın iş gücünde yer almaya devam etmesi tarımda ve hayvancılıkta önemli bir konumda olan ülkemizin gelecek vizyonu için çok önemlidir. İl müdürlüğümüz yıl boyu yapılan çiftçi eğitimleri ile kadın yetiştiricilerimizin her zaman yanındadır. Tarım, hayvancılık ve gıda güvenliği konularında kadın yetiştiricilerimizin bilinçlendirilmesi adına kadın çiftçi eğitimlerimiz devamlı olarak gerçekleştirilmektedir. Bilindiği üzere kırsaldan kentlere göç zaman zaman ülkemizde çok artış göstermiştir. Kadınlarımızın hijyenik ve sağlıklı bir ortamda bulunması tarım ve hayvancılıkla uğraşmayı sürdürmesi ülkemiz için çok büyük önem arz etmektedir.
Köylerimiz kadınlarımızla gelişecek, ülkemiz dün olduğu gibi bugün de yarın da gıda temininde kendi kendine yetebilecek konumunu çiftçi kadınlarımızla koruyacaktır. Dünyaya örnek teşkil edebilecek bir aile yetiştiriciliği oluşturmak adına çiftçilerimizi, özellikle kadın yetiştiricilerimizi bilinçlendirme çalışmalarımız aralıksız devam edecektir.” Dedi.
Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 31 Ekim 2024 tarihinde Tahtaoba Köyünde yapılan eğitimi İl Müdürü Orhan ŞAHİN ile birlikte KTV Şb Müdürü Mehmet DEMİRKOL da takip etti. Kırsal alanda Kadın Eğitim birimi personelleri Vet. Hekim Seda ÇELİK ve Tek. Neslihan GÖZÜPEK tarafından verilen eğitimde 12 kadın çiftçi katıldı.