T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2022 YEM DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Yayın Tarihi : 2.11.2022

Ülkemizde gıda güvenirliği politikası "Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenirliği" anlayışı üzerine kurulmuştur. Bu amaçla, ülkemizde kullanılan yemlerin kontrolü, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu ve bağlı mevzuat kapsamında yürütmektedir.

İşletme hijyen kontrollerinden ayrı olarak yem kontrolleri, yem ürünlerinin risk esaslı olarak, istenmeyen maddeler, yasaklı maddeler ve kısıtlı maddelerce kontrolü, yemlerin etiket beyanları açısından uygunluğunun kontrolünü yapmak, GDO'lu yemleri kontrol etmek ve izlenebilirliğini kapsamaktadır.

Bu kapsamda 2022 yılı çalışmalarını değerlendirmek için İl ve ilçe müdürlüğü personelleriyle bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.

Toplantı açılış konuşmasında İl Müdürü V. Ümit OK " Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenirliğini" sağlamanın ilk adımını oluşturan kriterlerden birinin de yem kontrollerinden geçtiğini Denetim ve kontrollerde; yem ürünlerinin risk esaslı olarak, antikoksidiyal, mikotoksin, dioksin, ağır metal, pestisit, antibiyotik, et-kemik unu, tür içi besleme ve üre kontrolü, yemlerin etiket beyanları nem, protein, selüloz, vitamin, mineral  açısından kontrolü ile GDO'lu yemleri kontrol etmek ve izlenebilirliğini kapsamaktadır.Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen denetim hizmetleri il ve ilçe müdürlüğü elemanlarınca yıl boyu devam etmektedir. Kamu kaynaklarının etkin kullanımı ve yerinde hizmet anlayışı gözetilerek denetimler 7 İlçe Müdürlüğüne devredilerek ilçelerden yürütülmektedir. " dedi.

Akabinde, İl Müdürlüğü Yem Denetim ve Kontrol Görevlileri tarafından ilçe müdürlüğü personeline bilgilendirme sunuları yapıldı.

Yem kontrolü, hazırlanan Yıllık Yem Kontrol Planı doğrultusunda ve varsa ihbar ve şikayetler dikkate alınarak yürütülmektedir.  Bu plan kapsamında gıda amaçlı hayvanların tükettikleri süt yemi, besi yemi, koyun süt yemi, kuzu yemi, civciv yemi, etlik piliç yemi, yumurta yemi, balık yemleri ve gıda amaçlı olmayan hayvan yemlerinden ayrıca arpa, buğday, mısır, kepek, küspe, premiks vb. yem maddelerinden numune alınıp analiz edilmektedir.           

Tüketicilerimizi koruma amaçlı olmak üzere yem ve yem maddelerinden numune alınmakta ve ürün etiketlerinde beyan edilen nem, protein, selüloz, mineral, vitamin vb. içerikleri yönünden de analiz edilmektedir.  Yem numuneleri ülkemizdeki İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri, Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlükleri, Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü, Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü laboratuvarlarında analiz edilmektedir.

Yem işletmelerinde veya yem numunelerinde olumsuzluk çıkması durumunda 5996 sayılı kanuna göre idari para cezaları uygulanmakta, GDO yönünden tespit edilen olumsuzluklarda ise 5977 sayılı kanuna göre Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulmaktadır.

Daha sonra karşılıklı soru cevapla toplantı sona erdi.