T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İL TARIM ve ORMAN MÜDÜRÜ ORHAN ŞAHİN MADIMAK ŞENLİĞİNE KATILDI

Yayın Tarihi : 25.05.2022

Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan ŞAHİN ve İl Müdür Yardımcısı Halil İbrahim SEVER ile birlikte Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesince 24 Mayıs 2022 tarihinde düzenlenen "1.Madımak Şenliği "ne katıldı. Ziraat Fakültesi bahçesinde gerçekleşen etkinliğe G.O.P. Üni. Rektörü Prof. Dr. Bünyamin ŞAHİN, Rektör Yardımcıları, öğretim üyeleri, İl Tarım ve Orman Müdürü, İl Jandarma Komutan Vekili, dekanlarımız, müdürlerimiz ve öğrenciler katıldı.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüstem CANGİ yaptığı açılış konuşmasında, "dededen toruna madımak yetiştiriciliği yapan Halil Bayır'a vermiş olduğu katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz. Etkinlik sayesinde Madımağı bilmeyen öğrencilerin madımağı tanıyıp tadacaklardır" dedi.

Madımak yetiştiricisi Halil BAYIR da bir konuşma yaparak " Yaylalarda, dağlarda yetişen Madımağı kültüre aldık. 50 yıl önce madımak yetiştiriciliğine annem ve dedemin çabaları ile başladık, geliştirdik.  Bugün köyümüzde 150 dekar alanda yetiştiriliyor. Köyümüzde 50 aile aile bu işi yapıyor. Bizde kardeşim Bünyamin BAYIR ile birlikte aile işletmesi olarak 70 de. alanda üretim yapıyoruz.  Türkiye'nin her yerine, özellikle büyükşehirlere taze olarak gönderiyoruz. Bir kısmını da konserve olarak işleyip satıyoruz. Dedi.

Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan ŞAHİN bir konuşma yaparak; " Burada bir başarı öyküsü var. Bir aile işletmesi olarak Sn. Halil ve Bünyamin BAYIR kardeşleri tebrik ediyoruz. İl Müdürlüğü olarak her zaman yanlarındayız. Fuar ve tanıtım günlerinde madımağın tanıtımına yardımcı oluyoruz. Her zaman kendilerini destekliyoruz. Yapılan madımak şenliği oldukça önemlidir.   Şenliğin ilimiz ve üreticilerimiz açısından hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.

Rektör Prof. Dr. Bünyamin ŞAHİN yapmış olduğu konuşmada türkülere, şarkılara konu olmuş madımağın bölgede oldukça önemli bir ürün olduğunu ve bu etkinlikle öğrencilerin madımak hakkında bilgi edindiklerini belirtti. Bundan sonra etkinliğin geleneksel hale gelebileceğini ifade ederek madımağın ticari bir ürün haline getirilmesinde emeği olan Halil BAYIR'a ve bu konuda bilimsel çalışmalar yapan Ziraat Fakültesine teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmalar sonrasında etkinliğe katılanlara ve öğrencilere madımak, yoğurt ve köy ekmeği ikram edildi.