T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TAŞ OCAĞINI TARIM ARAZİSİNE DÖNÜŞTÜREN PROJE: TAŞLILIĞIN AZALTILMASI

Yayın Tarihi : 7.03.2022

İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan ŞAHİN yaptığı açıklamada; Sorunlu tarım alanlarının rehabilitasyonuna yönelik çalışmalardan önemli bir projeyi daha hayata geçirmiş ve bu kapsamda alınan 15 taş toplama makinası Tokat tarımına kazandırılmıştır.

Projenin amacı; taşlılık nedeniyle verimli kullanılamayan arazilerin rehabilitasyonunu sağlamaktır. "İlimiz tarım arazilerinin yaklaşık % 22'sinde taşlılık problemi bulunmaktadır. Bu arazilerde makinalı tarım yapılamamakta, tohum ve diğer üretim girdileri gerekenden daha fazla kullanıldığı halde; hububatta ortalama % 30 daha düşük verim alınmaktadır."

Günümüzde; toprak verimlilik düzeyi yanında üretim ekonomisinin önemi belirginleşmiştir. Taşlılık nedeniyle marjinalleşen tarım parsellerinde etkin tarım yapılamamaktadır. 2016 ve 2017 yıllarında ÇATAK proğramı uygulamalarına yönelik olarak Tarım ve Orman Bakanlığının genel bütçe imkanları ile 2 adet taş toplama makinası alınmıştır. Bu makinalarla ve aynı süre içerisinde meyvelik, sebzelik ya da tarla tarımı yapılan yaklaşık 2.000 dekar taşlı tarım arazisinde taş toplama yapılmış ve toprak kullanım etkinliğindeki belirgin artış dikkat çekmiştir. Ancak; çok parçalı ve küçük alanlardan oluşan, birim işletme arazi varlığı ortalama 30 dekar civarında olan aile işletmelerinin taş toplama makinası alımı ekonomik değildir.

Tarımı olumsuz etkileyen bu sorunun giderilmesine yönelik olarak "Tokat İlinde Tarım Arazilerinde Taşlılığın Azaltılması" Projesi hazırlanmış ve DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca finansmanının tamamı karşılanmak üzere kabul edilmiştir.  2018 yılında uygulanan proje ile; 15 adet taş toplama makinası alınmış ve İlçe Müdürlükleri vasıtasıyla il genelinde kullanıma sunulmuştur.  

Arazilerinde taşlılığın azalması ile tohum kullanımının yaklaşık % 30 azaldığını ve verimliliğin de en az % 30 arttığı belirlenmiştir. Özellikle ekim, bakım ile hasat ve harman makinalarının kullanılabilir duruma gelmesi ile mısır ve ayçiçeği gibi makinalı tarıma daha uygun türlerin bu arazilerde yetiştirilebilir hale gelmiştir. Münavebeye yeni türlerin eklenmesi imkanı oluşmuştur. Mekanizasyonda bakım ve onarım giderleri azalmış ve maliyetlerin azalması ile birim alandan daha fazla gelir elde edilmesi gibi her bir işletme için farklı faydaları olmuştur.

DOKAP Bölge İdaresi Başkanlığınca alınan 15 adet makinaya toplam 619.232,76 ₺ bedel ödenmiştir. 

Her bir taş toplama makinası ile yıllık ortalama 500 dekar taşlı alanda çalışma yapılması öngörülmüştür. 2021 yılı sonunda, bu makinalarla işlenen toplam alan 7.100 dekar civarındadır. Yapılan analizlere göre; her bir makine, bedeli nispetinde yıllık ekonomik katkı sağlamaktadır. Güncel maliyetlerle Taşlılığın Azaltılması Projesi ilimiz ekonomisine yıllık 1.500.000 ₺ ilave katkı sağlamaktadır.

Bu projelerimize maddi destek veren; Tarım ve Orman Bakanlığı'na, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP)' na, İl Genel Meclisi başkan ve üyelerine, Tokat İl Özel İdaresi'ne, Kaymakamlarımıza, İlçe Müdürlerimiz ve personele özellikle tüm projeler ve çalışmalarda her zaman yanımızda olan, bizi yönlendiren ve Valilik olarak maddi manevi desteklerini esirgemeyen Sayın Valimiz Dr. Ozan BALCI' ya kurumumuz adına teşekkür ederiz dedi.