T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BİR YILDA 1.370.824 KORUYUCU AŞILAMA

Yayın Tarihi : 3.03.2022

2021 yılı hayvan hastalıkları ile mücadele ve hayvanların tanımlanması tescili ve izlenmesi kapsamında aşılama ve kimliklendirme faaliyetlerine tamamlanmıştır. Konu hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan ŞAHİN;

" Ülkemizde ve tüm dünyada görülen ve halen şiddetli bir şekilde seyreden Covid-19 pandemiside göstermiştirki  insanların en önemli ihtiyacının; güvenilir, sağlıklı gıda ve sudur.  İnsanlarımızın güvenli gıdaya ulaşmalarını sağlamak için arkadaşlarımız gece gündüz, hafta içi hafta sonu  kar, kış , yağmur , çamur  demeden mesai kavramı gözetmeksizin yoğun bir çalışma içindedir.

Güvenli Gıda ancak sağlıklı hayvan ve bu hayvanlardan elde edilen sağlıklı hayvansal gıda ile olur. Bunun içinde zoonoz hayvan hastalıkları (Brusella, Tüberküloz , Kuduz vb.) ve önemli hayvan hastalıklarından Şap Hastalığı ile mücadelemiz yoğun bir şekilde ve aralıksız devam etmektedir.

İl Müdürlüğümüz tarafından 2021 yılında İl ve İlçe Müdürlüklerimizin sorumluluğunda bulunan 1283 yerleşim biriminde toplam 32.000 hayvancılık işletmesinde mesai mefhumu gözetmeksizin titizlikle yürütülen koruyucu hekimlik faaliyetleri kapsamında bu güne kadar 1.370.824 Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı kapsamında koruyucu aşılama yapılmıştır. Bu kapsamda başta Büyükbaş Hayvancılıkta en önemli hastalıklardan olan Şap (FMD) başta olmak üzere Antraks, Kuduz, Brusella, gibi zoonozlar (Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar) ve 11 hayvan hastalığına karşı koruyucu aşılama çalışması yürütülmektedir.

İlimizde Güvenli ve Sağlık Hayvansal Ürün temini için Hastalıktan Ari İşletme çalışmalarımız devam etmektedir. Bu kapsamda 2021 yılı sonu itibari ile 3 adet işletmemiz Hastalıktan Ari (Sığır Brusellozu ve Sığır Tüberkülozundan ari) statüsünü almıştır. Hastalıktan Ari İşleme Belgesi alan işletmelerimizin sayısını artırmak için yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz.

            Amacımız İlimizde Hayvan Sağlığının korunması , çiftlikten sofraya gıda güvenliğinin sağlanması ve böylece sürdürülebilir hayvancılık ve  temiz hayvansal gıda ile insan sağlığının korunmasını sağlamaktır. Bu amaçla İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli 110 Veteriner Hekim ve Yardımcı Sağlık Personeli mesai mefhumu gözetmeksizin çalışmalarını sürdürmektedir. Tüm mesai arkadaşlarıma emeklerinden ve özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ederim" Dedi.