T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarım Eğitim ve Öğretiminin 176. Yılı Kutlandı

Yayın Tarihi : 11.01.2022

          Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi  Ziraat Fakültesi tarafından "Tarım Öğretiminin 176. Yıl dönümü münasebetiyle Üniversitemiz Ziraat Fakültesi tarafından "Türkiye'de Tarım Eğitim ve Öğretiminin 176. Yılı" dolayısıyla "Birleşmiş Milletler 2030 Kalkınma Hedefleri Doğrultusunda FAO'nun Güncel Vizyon ve Çalışmaları" konulu konferans düzenlendi. 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonu'nda yapılan programa Rektörümüz Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Rektör yardımcılarımız Prof. Dr. İsa Gökçe, Prof. Dr. İbrahim Özbay, Prof. Dr. Bekir Süha Parlaktaş, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüstem Cangi, Tokat İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Şahin, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.

          Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan ŞAHİN yaptığı konuşmasında;

          Ziraat Mühendisliği programının amacı, tarım alanında bilimsel, teknik, sosyal ve uygulamalı araştırmalar yapmak, nitelikli öğretim vererek yeterli deneyime sahip, alanındaki sorunlara çağdaş çözümler üreten ve uluslararası ölçütlere uygun hizmet verebilecek bireyler yetiştirmektir

          Değerli öğrenciler sizler hepiniz birer  Ziraat Mühendisi adayısınız, bu meslek  diğer meslek disiplinleri ile karşılaştırıldığınında uygulama ve kendini geliştirmeye en fazla ihtiyacı olan meslek olarak karşımıza çıkmaktadır.

          Dolayısıyla mesleki gelişim ömür boyu hedefiniz olmalıdır emin olun bu gelişim tarım sektörüne en büyük katkıyı sağlayacaktır.

          Geçmişte  sizlerin oturduğu sıralarda bir öğrenci iken bu gün Tokat İlinin bitkisel ve hayvansal üretimine yön vermeye çalışan bir yönetici olarak, şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki hala mesleki öğrenme ve gelişim sürecim devam etmekte .

          Bunun en somut örneği ; Farklı veya aynı konu başlıklarında 2021 yılında 18.497 çiftçi katılımı ile 558 adet çiftçi toplantısı, 388 adet demonstrasyon, 18 adet tarla günü , 10 adet çiftçi kursu , 15.845 adet sirküler çiftçi eğitim mektubu, 4475 adet broşür, 5855 adet liflet ile üretici eğitimi ve gelişimi için oluşturduğumuz kurumsal gayretleri sağlayabilmek için Bakanlığımızın bize sunduğuı personel eğitim ve gelişim seminerlerinden şahsımın ve personelimin azami yararlanmasıdır.

          Türkiye ekonomisinin en temel iktisadi faaliyet kollarından birisi olan tarım sektörü, 84 milyonu aşan ülke nüfusu 45 milyon civarında turist, 3 buçuk milyon civarında mültecinin yeterli kaliteli ve güvenilir gıda ihtiyacını karşılamaktadır. Tarımın ülkemiz milli gelir ve ihracatıyla istihdamına sağladığı katkı çok büyüktür. Ülkemizde tarımsal desteklemeye bakanlığımız tarafından önem verilmektedir. Bu desteklemeden Tokat çiftçisi de faydalanmaktadır. Tokatlı çiftçimiz bitkisel ve hayvansal üretim 2021 yılında 180 milyon TL destek almıştır. Ülkemizde yaklaşık 24 milyon hektar ekilip biçilen tarım arazisi mevcut olup her geçen gün ülkemizin nüfusu artarken tarım alanlarımız sabit kalmaktadır. Bu nedenle bizim birim alandan aldığımız ürün miktarını artırmamız gerekmektedir. Bu da bilimsel çalışmalarla tarımsal eğitimlerle mümkündür" .Çünkü böylesine bir gelişim Hz. Mevlananın deyimiyle  toprağı altına çevirir.

          Bu anlamlı günde başta mesai arkadaşlarım ve sizleri yetiştiren hocalarımız  olmak üzere tüm meslektaşlarımın Tarım Eğitim Öğreniminin 176 . yıl dönümü kutlar saygılar sunarım. Dedi