T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

CUMHURBAŞKANLIĞI ACİL DESTEK ÖDENEĞİ İLE ÇİFTÇİLERE TOHUM VE GÜBRE YARDIMI YAPILDI

Yayın Tarihi : 29.10.2021

2021 yılında oluşan doğal afetlerden zarar gören çiftçilere ayni yardım olarak gübre dağıtımı yapıldı. Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde yapılan törene, Tokat Valisi Dr. Ozan BALCI, İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan ŞAHİN, İl Genel Meclis Başkanı Erol DUYUM, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep GÖKÇE, Tarım Kredi Kooperatifleri Sivas Bölge Müdürü Levent USLU, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Koordinatörü Fevzi ÇİÇEK,  DSİ Şube Müdürü Ali ÇETİNKAYA, Ziraat Odası Başkanı Ahmet DÖKÜLEN, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, Teknik personeller, köy muhtarları  ve çiftçiler  katıldı.

Çiftçileri temsilen, en çok zararın olduğu yer olarak Keşlik Köyünden Muhtar Murat KIŞLA  bir konuşma yaparak, " Çok büyük felaket yaşadık. Devletimiz sağ olsun yaralarımızı sardı. Cumhurbaşkanımıza, Milletvekillerimize, Valimize, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne çok teşekkür ediyoruz." Dedi.

Ziraat Odası Başkanı Ahmet DÖKÜLEN konuşmasında "Cumhurbaşkanımıza, Milletvekillerimize, Valimize, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne çok teşekkür ediyoruz. Çiftçilerimizin her zaman yanında oldular. " Dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan ŞAHİN de bir konuşma yaparak şunları söyledi: "İlimizde 2021 yılı Mayıs-Haziran-Temmuz aylarında meydana gelen dolu ve sel afetleri  nedeniyle tarımı yapılan ekili, dikili, meyve, sebze ve tarla alanlarında verim kayıpları yaşanmıştır.

Afetin oluştuğu tarihlerde İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince oluşturulan hasar tespit ekipleri ivedilikle, saha çalışmasına başlamış ve hasar tespitlerde bulunmuştur. Yapılan tespitlere ilişkin ihbar formları da eş zamanlı olarak Bakanlığa iletilmiştir.

Ayrıca, oluşan tarımsal zararların  karşılanmasında kullanılmak üzere Cumhurbaşkanlığından  38.909.384.TL Acil Destek Giderleri Ödeneği talep edilmiştir.  Cumhurbaşkanlığı Güvenlik  İşleri Genel Müdürlüğünce  çiftçilerimizin mağduriyetini ortadan kaldırmak amacıyla,  Valiliğimiz T.C. Ziraat Bankası Tokat Şubesi nezdindeki  hesabına  5.000.000,00 TL(Beş milyon) Acil Destek Giderleri Ödeneği gönderilmiştir.

Gelen ödeneğin doğal afetlerden (dolu ve sel) zarar gören üreticilerimize dağıtımına ait usul ve esasları belirlemek üzere Vali Yardımcısı Başkanlığında  komisyon oluşturulmuştur.

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü tarafından , ilimize tahsis edilen ödenek; afetin yaşandığı İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından tespit edilen ve ilçe hasar tespit komisyonlarında karara bağlanan zarar gören çiftçi sayısı, İl genelinde oluşan hasar miktarı, zarar oranları, İlçelerin bitkisel üretim desenleri, zarar gören çiftçilerin bulunduğu bölgelerde alternatif gelir getirici başkaca tarımsal ürün varlığı ve 2021 yılında İl genelinde meydana gelen doğal afetlerden kaynaklı oluşan tarımsal zarar için Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığından talep edilen toplam ödenek miktarı,  tahsis edilen ödenek ve oluşan net  hasar  bedeline oranlanarak , afetten etkilenen ilçelere ödenek taksimatı yapılarak buna göre de ayni hibe miktarları belirlenmiştir.  Dağıtılacak gübre ve tohum cinsi; ilçe ve köylerin ürün desenine ve çiftçinin tarımsal üretimi devam ettirmek için acil ihtiyaç durumuna göre belirlenmiştir.

İl Genelinde 8 ilçedeki 66 köyde 2526 çiftçiye yardım yapılacaktır. Merkez İlçede 16 köy de 9.410. da alanda dolu ve zararı meydana gelmiş ve 463 çiftçinin Acil Destek Giderleri Ödeneğinden faydalandırılmıştır.

Toplam olarak 2526 çiftçiye 322 ton DAP gübresi, 238,9 ton ton Kompoze gübresi, 122,85 ton Süper Ekin Gübresi ve 129 ton Buğday tohumu hibe olarak dağıtılacaktır. Genel Toplam olarak da 684 ton gübre ve 129 ton tohum dağıtılmış olacaktır.

Küresel ısınma ile artık iklimler değişmektedir. Kararsız iklimler ile bazen çok aşırı yağış, dolu, sel afetleri yaşanmakta, bazen de kuraklık olmakta ve hiç yağış düşmemektedir. Tabii afetler her zaman olmaktadır ve yine olabilecektir. Oluşan zararları karşılamak her zaman mümkün olmamaktadır. Çiftçilerimizin doğal afetlerden korunması için ürünlerini  TARSİM'e sigorta yaptırarak garanti altına almalarını tavsiye ediyoruz. TARSİM sigortası yaptıran çiftçilerimizin primlerinin % 50 si devlet tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca DİTAP (Dijital Tarım Pazarı) a kayıt yaptıran çiftçilere de ilave % 5 indirim sağlanmaktadır. Kuraklık tehlikesine karşı TARSİM tarafından KÖY BAZLI KURAKLIK VERİM SİGORTASI faaliyete geçirilmiştir. Çiftçilerimize afetsiz, bol ve bereketli kazançlar diliyoruz."  Dedi. 

Vali Dr. Ozan BALCI, konuşmasında "Her zaman toprağı seviyoruz, tarımımızı seviyoruz. Tarım adına Tokat'ta güzel işler oluyor. Devam eden devlet yatırımlarımız tamamlandığında Tokat, tarımın, tarımsal sanayinin merkezi olacak. Çiftçimizin zenginliği de beş, altı yıl sonra iki katına katlanacak. Her zaman çiftçinin yanındayız. En büyük destekçisiyiz. Sizlerin mutluluğunu görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Her zaman toprağı seviyoruz, tarımımızı seviyoruz. Tarım adına Tokat'ta güzel işler oluyor. Devam eden devlet yatırımlarımız tamamlandığında Tokat, tarımın, tarımsal sanayinin merkezi olacak. Çiftçimizin zenginliği de beş, altı yıl sonra iki katına katlanacak. Her zaman çiftçinin yanındayız. En büyük destekçisiyiz. Sizlerin mutluluğunu görmekten büyük mutluluk duyuyoruz.

Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var projemiz hızla devam ediyor.2 yıl ödemesiz 0 faizli 7 yıl vadeli koyun projemiz ile şu ana kadar bir 72 bin koyun dağıtıldı.  800 çiftçimiz faydalandı. Bunu 100 bine tamamlayacağız. Meralarımız canlanmaya başladı. Türkiye'de örnek oldu. Bu proje ile aynı zamanda mera ıslahı, veterinerlik hizmetlerinin yürütülmesi gibi önemli çalışmalar yürütülüyor. 2 yıl  içinde 500  bin ceviz fidanı  diktik. Bu yıl  iki yüz bin daha dikeceğiz. Önümüzdeki yılla beraber bir milyon olacak. 9 bin asma bahçesi kuruyoruz. Bin 500  yüz dönüm çilek bahçesi kuruldu. Sadece TKDK'den  çiftçilerimize 2 yıl içinde 120 milyon TL. hibe verildi. Bunu 150 milyona tamamlayacağız. Bin dönüm alanda çiçek serası kuruyoruz. Tokat, Türkiye'nin çiçek üretim merkezlerinden biri olacak. Niksar'da termal suyla topraksız tarım çalışmamız devam ediyor. Başçiftlik'te meyve bahçesi kurduk. Hedefimiz oradaki bahçeyi 30 bin dönüme ulaştırmak. Pazar'da yine bin dönüm büyük bir asma bahçesi kuruldu. Çamlıbel'de Türkiye'nin en büyük lavanta bahçesi kuruldu. Bu yıl iki bin dönüm daha lavanta dikeceğiz. Ayrıca bu sene 10 milyon fidan da toprakla buluşuyor. Aklınıza gelen bütün meyveler, cevizinden vişnesine, kirazından şeftalisine, erik, kayısı, dutu, kızılcığı, hünnabı aklınıza gelen neyse aralık ayı itibariyle fidanlıklarda 2 yıl içerisinde çiftçimizle buluşacak. Kiraz Paketleme Tesisi açılacak. Kadının Gücü Tokat'ın Gücü diyerek kadın kooperatifleri kurduk.

OSB çalışmalarımız da devam ediyor.  Havalimanı açılıyor. Çamlıbel'den hızlı tren geçiyor. Tokat'ın ürünleri dünyaya açılacak. Burası tarım memleketi. Gerek hayvancılık, gerek tarımsal üretim, gerek barajlar, göletler inşallah çok güzel işler olacak. 

Sizleri seviyoruz, kıymet veriyoruz, değer veriyoruz. Tarımı da önemsiyoruz, çiftçilerimizi önemsiyoruz. Hepinize işlerinizde kolaylıklar diliyorum. Hayırlı, bereketli işler diliyorum. Allah kaza bela vermesin diyorum. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi saygı, sevgi ve hürmetlerimi sunuyorum."

Yapılan konuşmaların ardından gübre ve tohumlar Vali Dr. Ozan Balcı ve protokol mensupları tarafından  çiftçilere dağıtıldı.