T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

SEVİMLİ DOSTLARIMIZ KİMLİKLENDİRİLİYOR

Yayın Tarihi : 7.09.2021

26 Şubat 2018 Pazartesi tarihli ve 30344 sayılı resmi gazetede kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair yönetmelik yayımlanmıştır.  Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz Tokat Veteriner Hekimler Odası ile Protokol imzalamış, kedi, köpek ve gelinciklerin kayıt altına alınma işlemleri içi Tokat genelinde Tüm Serbest Veteriner Hekimler yetkilendirilmiştir.

            Konu hakkında İl Müdürü Orhan ŞAHİN yaptığı açıklamada;

            " Bilindiği üzere 26 Şubat 2018 Pazartesi tarihli ve 30344 sayılı resmi gazetede kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair yönetmelik yayımladı.  Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz Tokat Veteriner Hekimler Odası ile Protokol imzalamış, kedi, köpek ve gelinciklerin kayıt altına alınma işlemleri için ilimiz genelinde Tüm Serbest Veteriner Hekimler yetkilendirilmiştir.

            Küçük dostarlarımızın kimliklendirilmesi  kayıt altına alınması kanuni bir mecburiyet olmuştur. Bu sayede onların da birer canlı olduğu tescillenecek, insanların keyfi olarak terk etmeleri engellenecek, geçmişte yapılan yapılan aşı kayıtlarına ulaşılacak,  hem dostlarımızın hem de diğer insanların mağduriyet yaşamasının önüne geçilecektir.

            Yönetmelik gereği, tüm köpek sahiplerinin 1/1/2021 tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde bağlı bulundukları Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerine başvurmaları ve her yaştaki köpeklerinin kimliklendirme-kayıt işlemlerini yaptırmakla yükümlüdür.

            Tüm kedi ve gelincik sahiplerinin 1/1/2022 tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde  bağlı bulundukları Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerine başvurmaları ve her yaştaki kedi ve gelinciklerinin kimliklendirme-kayıt işlemlerini yaptırmakla yükümlüdür.

           

            Bu bağlamda "Köpek sahiplerinin 31 Aralık 2021 tarihine kadar köpeklerini kimliklendirmesi zorunlu olup, cezai yaptırıma uğramamak için bu tarihe kadar bağlı oldukları Tarım ve Orman İl/ İlçe  müdürlükleri veya serbest veteriner hekimlere başvurmaları gerekmektedir.

            Ayrıca yeni doğan ev hayvanının sahibinin , doğum tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde, mikroçip takılarak pasaport düzenlenen ev hayvanları 15 gün içinde, ev hayvanlarına yapılan aşılar ve sahip değişikliği gibi bilgileri en geç 15 gün içinde kaydettirmesi gerekmektedir. Hayvan barınaklarından hayvan sahiplenmek isteyenler, hayvanın sağlık karnesiyle birlikte  sahiplendirme tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde il veya ilçe müdürlüklerimize başvururmaları gerekmektedir.

            Sahipli hayvanın ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içinde sahibi tarafından  durumu il veya ilçe müdürlüğüne bildirecektir. Terk edilmiş hayvanı bulan kişiler, bu hayvanları sahiplenmek isterse başvurularını il/ilçe müdürlüklerine yapabileceklerdir.

            Kimliklendirme ve sahiplendirme işlemleri sayesinde kaybolan veya terkedilen hayvanların mikroçip bilgileri ile kime ait olduğu ve geçmiş aşı kayıtlarına ulaşılacaktır.

            Bu Yönetmelik kapsamında ev hayvanlarını kimliklendirmeyen ve kayıt altına aldırmayan, sahip değişikliklerini, kayıp ve ölüm halini bildirmeyen ev hayvanı sahipleri ile ev hayvanlarının kimliklendirilmesinde kullanılması gereken malzemeleri kullanmayanlara ve kayıtlarında tahrifat yapanlara 5996 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi hükmü gereğince idari ceza uygulanacaktır."

Vatandaşlarımızın ilerde mağduriyet yaşamaması için sahipli oldukları hayvanlarını bağlı bulundukları İl ve İlçe Müdürlüklerimize, Serbest Veteriner Hekimlere baş vurarak kimliklendirmeleri gerekmektedir." Dedi.