T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

17 ADET GÖLETİMİZE 180.000 ADET PULLU SAZAN YAVRUSU İLE BALIKLANDIRMA ÇALIŞMASI YAPILDI

Yayın Tarihi : 1.09.2021

                  Tarım ve Orman Bakanlığınca  Su Ürünleri Kaynaklarının Sürdürülebilir Yönetiminin Geliştirilmesi Projesinin Alt Projesi olan ''Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi'' kapsamında, Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Keban Su Ürünleri Üretim İstasyonu'nda üretilmiş olan, 180 bin adet pullu sazan yavruları 24.08.2021 tarihinde İlimizde belirlenen; Dodurga, Eze, Aşağı Güçlü, Yağcımusa, Üçoluk, Sulugöl, Gökçeli Altıntaş, Serenli, Bozcalı, Üzümören, Boğalı (Kozlu), Çerkez Fındıcak, Uluöz, Ekinli-2, Gündoğan, Binbaşıoğlu, Güzeybeyli göletlerine bırakılmıştır.  

                İl Müdürü Sayın Orhan ŞAHİN yaptığı değerlendirmede; " Her yıl İl merkezi ve ilçelerdeki bakanlıkça belirlenen göl ve göletlere yavru balık bırakılmakta, bu sayede su ürünleri stoklarının gelecek nesillere aktarılıp çoğaltılması,  kaçak ve düzensiz avlanmanın engellenmesi, amatör ve  büyük balıkçılarca kontrollü avlanma yapılması,  bırakılan balıkların su ürünleri stoklarının korunması için en az bir kez üremelerine imkân tanınmasının, zaman ve boy konusundaki yapılan yasal süreler ve düzenlemelere uyulmasının sürdürülebilir balıkçılık yönetimi açısından önem arz etmektedir.

                Bakanlığımızca yürütülen "Balıklandırma Programı" çerçevesinde ilimizde balıklandırma çalışmalarına 1990 yılından itibaren başlanmış olup günümüze kadar toplam 91 adet göl ve gölete 2.037.700 adet pullu ve aynalı sazan balığı yavrusu bırakılmıştır.

                Projenin amacı; iç sulardaki küçük ölçekli balıkçılığı destekleyerek kırsalda yaşayan vatandaşların kaliteli protein kaynağına ulaşmalarını sağlamak ve hane halkı gelirini artırmakla beraber sportif olta balıkçılığı ve reakrasyonel balıkçılığın geliştirilmesine katkıda bulunmak, su kaynaklarının korunarak su ürünlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve gelecek nesillere aktarılmasıdır.

                2021 yılı için Göl ve göletlere bırakılan balık yavrularının ağırlığı ortalama 4-5 gram ve yavrular 3-4 yıl sonra avlanabilir yasal boy olan 40 santimetre büyüklüğe ulaşacaktır. " dedi.

                Uygulanan proje ve balıklandırma çalışmalarının hayırlı olmasını temenni etti. Daha sonra göl ve göletlere atılmak üzere İlçelere tahsis edilen balıklar gelen teknik personele teslim edilerek ivedi olarak su ile buluşmaları sağlandı.