T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2021 YILI KURBAN BAYRAMI HAZIRLIKLARI ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR.

Yayın Tarihi : 14.07.2021

Yaklaşan Kurban Bayramı Dolaysıyla İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Orhan ŞAHİN ,hem yetiştiricilerimize hem de kurban keserek dini  vazifesini yerine getirecek vatandaşlarımıza yönelik bir takım açıklamalarda bulunmuştur. İl Müdürü açıklamasında;

"Tokat ili hayvan potansiyeli açısından bölgemizin en büyük hayvancılık merkezlerinden biridir.  İlimizde her yıl yaklaşık binin  üzerinde yetiştiricimiz Kurban bayramı dolaysıyla büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık hayvan besisi yapmaktadır.2021 yılında önceki yıl sayılarına yakın başta İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir, Bursa ve 14 farklı İl'e 9.436 Büyükbaş , 6.174 Küçükbaş hayvan sevki yapılmıştır. Söz konusu kurbanlık hayvanların ilimiz ekonomisine katkısı yaklaşık 150 milyon liraya yakındır.

                Kurbanlık olarak Tokat dışına götürülecek hayvanların sağlık muayeneleri ve gerekli aşılamalarına, İl /İlçe Müdürlüklerimizde görevli 110 Veteriner Hekim ve sağlık personelimizce kurban bayramından 2 ay öncesinden başlanmakta ve sevk belgesinin düzenlendiği güne kadar aralıksız devam etmektedir.

İstanbul ilinin Avrupa yakasına ve Trakya bölgesine kurbanlık sevk edilecek hayvanlar zorunlu aşılara ilave olarak sevk tarihinden 2 ay önce geçmişte Şap hastalığı geçirip geçirmediği yönünden incelenmek üzere kan örnekleri alınıp bakanlığımız Ankara Şap Enstitüsü Müdürlüğünde analiz edilmektedir. Kan test sonuçları temiz çıkan hayvanlar sevk edilmeden en az bir ay süreyle ayrı bir ahırda karantinada tutulmakta ve uygun bulunanlar sevk edilmektedir." dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan ŞAHİN kurban alacak Vatandaşlarımıza yönelik de bazı uyarılarda bulundu.

"Kurbanlık olarak satın alınacak hayvanların kulağında mutlaka küpe olmalı, büyükbaş hayvanlarda hayvan pasaportu , il dışından getirilen hayvanlarda Veteriner Sağlık Raporu, Küçükbaş hayvanlarda Hayvan Nakil Belgesi ve İl Dışından getirilen hayvanlarda Veteriner Sağlık Raporu olması gerekmektedir. Bu belgelerin  mutlaka satıcılardan istenip kontrol edilmesi gerekmektedir.  Hayvanların yaş, cinsiyet , ırk ve tür bilgileri  Bakanlığımızın hazırladığı 'https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/" web sayfası üzerinden veya mobil telefonlardan HAYSAG, KÜPE SORGULAMA, TÜRKVET isimli uygulama cep telefonlarına indirilip hayvanların kulak küpeleri cep telefonuna okutularak ücretsiz sorgulanabilmektedir.

Damızlık değeri olan ve gebe hiçbir hayvanın kurbanlık olarak satılmasına müsade edilmemektedir. Sadece çeşitli nedenlerle damızlık değerini kaybetmiş olan ve gebeliği olmayan hayvanların Veteriner Hekimlerce yapılan muayene sonucunda Damızlık değeri yoktur/gebe değildir raporu verildikten sonra hayvan pazarında satışına ve mezbahanelerde kesimine müsaade edilecektir. Konuyla ilgili Resmi Veteriner Hekimlerimizce gerekli kontroller hayvan pazarları ve mezbahanelerde yapılacak, yasağa uymayarak dişi hayvan satan ve kesen kişilere kabahatler kanununa göre cezai işlem uygulanacaktır.

Tokat genelinde il dışına giden kurban sayılarından hariç yaklaşık 10 binin üzerinde büyükbaş, 40 binin üzerinde küçükbaş kurbanlık hayvanımız olup,   Kurbanlık hayvan sıkıntımızın bulunmamaktadır. Kurban Bayramı süresince de 18 ayrı ekip toplam 54 Veteriner Hekim ve Veteriner Sağlık Personelimiz  İlimiz genelindeki mezbahanelerde ve komisyonca belirlenen Geçici Kurban Kesim yerlerinde görevlendirilmiştir. Bu yerler dışında hayvan kesilmemesi gerektiğini belirtti"

İl Müdürü, tüm üreticilerimizin hayırlı bereketli bir kurban sezonu geçirmelerini  ve vatandaşlarımızın kurban bayramını tebrik etti.