T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TARIM&TOKAT PROJELERİNDEN BİRİSİ DAHA BAŞARIYLA TAMAMLANDI!

Yayın Tarihi : 25.05.2021

2021 yılında uygulamaya konulan "Çilek Tarımının Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında önceden belirlenen faydalanıcılara fide teslimi tamamlandı.

Tokat Valisi Sayın Dr. Ozan BALCI' nın İl Özel İdaresi kaynaklarından sağlamış olduğu 3.500.000 ₺ ile ili genelinde 605 dekar alanda çilek tesisi kurulması sağlandı.

20 Nisan 2021 tarihinde sulama sistemleri ve malç teslimleri yapılarak arazi plantasyonları başlatıldı. İl Müdürlüğümüz kaynakları ile alınan set makinaları ile arazilerde altyapı hazırlıklarının tamamlanması sağlandı. Tesisler oluşturulduktan sonra fide teslimleri gerçekleştirildi.

Fide dikimlerinin gerçekleştirildiği Merkez İlçeye bağlı Çamdere Köyünde tarla günü düzenlendi.

Çamdere Muhtarı Adnan EREN, projelerde köye sağlanan pozitif yaklaşımın köy halkınca ilgi gördüğünü, hane halkının gelirinde diğer tarım ürünlerine göre mukayesesiz gelir artışı sağlandığını, Çamdere köyü adına Sayın Valimiz Dr. Ozan BALCI, İl Müdürü Orhan ŞAHİN, İl Genel Sekreteri ve İl Genel Meclis Başkanı başta olmak üzere tarımın çalışanlarına teşekkür etti.

Tarla Gününde bir konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Orhan ŞAHİN; İl Müdürlüğü olarak Tokat tarımında planlı ve projeli çalışmalara öncelik verdiklerini, Sayın Valimizin öngörü ve kaynak destekleri ile ülkemizde alanında ilk sıralarda yer aldığını belirtti.

Kümelenme ve pazarlanabilir miktarda üretimi esas alarak belirli köylerde yoğunlaşıldığını, 2017 yılına kadar sadece Gökal ile özdeşleşen ve 250 dekarla sınırlı olan çilek tesis alanının proje uygulamaları sonunda tüm ile yaygınlaştırıldığını ve 1400 dekara çıktığını ifade etti. Proje başlangıcında dekara verimin 1.100 kg olduğunu ve ağırlıklı olarak sanayilik çeşidin pazarlanabilir olduğunu vurgulayan İl Müdürü, 2020 yılı sonunda ortalama verimin yaklaşık 3 katına çıkarak dekar başına 3.000 kg verim alındığını, üreticilerin gelirlerinin de 3 katına çıkarıldığını söyledi. Proje kapsamında fayda sahiplerine sofralık çeşitlerin kazandırıldığını, alan artışı ile pazarda da ciddi talep artışı meydana geldiğini ifade etti. Tarla günü düzenlenen Çamdere köyünde sadece bu yıl 41 dekar alanda olmak üzere toplam 62 dekar çilek tesis kurulduğunu ifade etti. Köydeki bitkisel tarım ürünleri içerisinde Çileğin ilk sıraya yerleştiğini ve köy hane halkı tarafından tesisleşme yönünde ciddi talep oluştuğunu belirtti.

Özellikle Çamdere ve kümelenme sağlanan diğer köylerde; proje kaynakları kullanılmadan, çiftçinin kendi imkanları ile çilek tesisleri kurduğunu, sadece 2021 yılında yaklaşık 10 dekar ilave alanda da % 100 öz sermaye ile çilek tesisi kurulduğunu belirtti.

Özellikle sera yatırımlarında sadece 2021 yılında bugüne kadar yaklaşık 125 dekar alanda tesisleşme sağlandığını, 2021 yılı sonunda 500 dekarın üzerine çıkacak özel sektör projelerinin değerlendirildiğini ifade etti.

Tokat Valisi Sayın BALCI yaptığı konuşmasında; İl Müdürlüğünce hazırlanarak uygulamaya konulan projelerin Tokat çiftçisi için önemli katkılar sağladığını, Bitkisel Üretim ve Hayvansal Üretimde hazırlanan projelerin, önceki dönemlerle mukayeseli olarak büyük bütçelerle gerçekleşmesini sağladıklarını, sadece üretime yönelik desteklerle sınırlı kalmadıklarını, başta Gıda OSB olmak üzere ürün değerlendirmeye yönelik yatırımlar için de yerel yönetimlerle birlikte yatırım projeleri hazırladıklarının müjdesini verdi.

Kamu kaynaklarının etkin kullanımını sağlayarak önemli adımlar attıklarını, tüm sektörlerde il dışından yatırımcı gelmesini sağladıklarını ifade eden Tokat Valisi Sayın BALCI Konuşmasının sonunda;

İl Müdürü nezdinde tarım teşkilatının tüm çalışanlarına teşekkür nezaketinde bulundu.

Proğram, çilek fide dikimi ve köy muhtarlığınca yapılan ikramla sona erdi.

Yetkililerce; proje kapsamında faydalanıcılara teslim edilen sulama sistemi, malç ve fide bedellerinin toplam maliyetinin dekar başına yaklaşık 8.000,0 ₺ olduğu, faydalanıcılardan sadece 500 ₺ katkı payı alındığı belirtildi.

Kamu kaynaklarından kullandırılan 7.500 ₺ hibe ile yıllık 30.000 ₺ brüt gelir elde edileceği, bu değerin; tüm sektörlerde faydalanıcıya sağlanan hibe ile, en yüksek yıllık faydaya karşılık geldiği ifade ediliyor.

Çilek Tarımını Yaygınlaştırma Projesinin Tokat Ekonomisine yıllık 36 MİLYON TÜRKLİRASI katkı sağlayacağı hesaplandı. Çiftçilerin % 100 öz sermaye ile kurdukları tesislerle birlikte toplam katkının 42 MİLYON TÜRKLİRASI olacağı belirlendi.



Editör        : Adem DİNÇ

Fotoğraf   : Rüfai YILDIRIM