T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BUĞDAYLA KOYUN, GERİSİ OYUN PROJESİ (Tahıl Üretimi ve Kalitesinin Yükseltilmesi Projesi)

Yayın Tarihi : 13.10.2020

Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından "Tarım Tokat" vizyonu çerçevesinde "Tahıl Üretimi ve Kalitesinin Yükseltilmesi Projesi" kapsamında "Buğdayla koyun, gerisi oyun" sloganı ile  Zile ilçesinde  sertifikalı buğday dağıtımı törenini yapıldı. Programa Tokat Valisi Dr. Ozan BALCI, Tokat Milletvekili Av. Mustafa ARSLAN, İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan ŞAHİN, İlçe Kaymakamı Mehmet Ali AKYÜZ, İlçe protokölü, İl Genel Meclis üyeleri, Zile Belediye Başkanı, Tarım .Kredi Koop. Müdürleri, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürleri ve teknik personelleri ve çiftçiler katıldı.

Tarım Orman İl Müdürü Orhan Şahin yapmış olduğu konuşmasında;  İlimiz Tarım alanının  % 34'ünü (1.237.310 da)  Buğday ekim alanları kaplamaktadır. Bu kadar yoğun ekilişi olan Buğdayda sertifikalı tohumluk kullanım oranı % 8'i geçmemektedir. İlimiz verim ortalaması Sertifikalı tohumluk kullanılmadığı ve iklimsel faktörler nedeniyle 250 kg/da dolaylarında seyretmektedir.  Aynı zamanda ilimizde üretimi yapılan buğdayın unluk kalitesinin düşük olması nedeniyle üretilen ürünün  (arpa,  triticale gibi hem verimi hem de yemlik kalitesi yüksek ürünlere rağmen)  % 40'ı yem sanayiinde kullanılmaktadır.  Oysa bakım şartları iyileştirilerek verim ve kalitesi yüksek bir tohumluk kullanıldığında ilimiz şartlarında buğday verimleri 500 kg ve üzerine çıkmaktadır.

İlimizde, bölgemiz ekolojisine uygun, verimli çeşitleri tanıtmak, sertifikalı tohumluk kullanım oranının artırmak, buğday üretim sahalarında çiftçileri bilgilendirmek ve dolayısıyla buğday üretiminde hem verim ve kaliteyi artırmak hem de maliyetleri düşürmek, bölgemizde bulunan un ve yem fabrikalarına kalitesi yüksek ve ucuz hammadde sağlamak, ilimiz ekonomisinin gelişimine katkı sağlamak, elimizde bulunan tarımsal potansiyelleri yerinde kullanarak atıl hale gelen arazileri yeniden ekonomiye kazandırmak amacıyla "BUĞDAY İLE KOYUN GERİSİ OYUN PROJESİ (Tahıl Üretimi ve Kalitesinin Yükseltilmesi Projesi) geliştirilerek uygulamaya alınmıştır.

 Tokat İl Özel İdaresi'nin 06.01.2020 tarih ve 10.09.2020 tarihlerinde alınan kararlar ile söz konusu projede kullanılmak üzere 2.000.000,00 ₺ ödenek ayrılmıştır. % 50 çiftçi katkısı ile oluşan toplam 4.000.000,00 ₺ kaynak ile ilimiz ekolojisine uygun, daha önce yapılan demonstrasyon çalışmalarında verim ve kalitesi tespit edilmiş, aynı zamanda bölgemizde bulunan un fabrikalarınca, GOP üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Tokat Ticaret Borsasınca tespiti yapılmış buğday tohumluklarından ilimizde yaklaşık 5000 buğday çiftçisine, 50.720 da. alanda ekilmek üzere 1268 ton Sertifika I, II kademede Buğday tohumluğu (90 ton Adana'99, 18 ton Eraybey ve Bozkır, 225 ton Tosunbey, 60 ton Altındane, 160 ton Ekiz, 215 ton Flamura'85, 300 ton Glosa ve 200 ton Esperia) temin edilmiştir.

Buğday üretiminde sertifikalı tohumluk kullanımı verimi % 30 oranında artırdığı bilinen bir gerçektir. Projede sonunda hem dekara verim, hem toplam üretim, hem de ekonomiye olan katkı değerinde artış meydana gelecektir. Bu şekilde dekara verim ortalaması 250 kg.'dan 325 kg.'ma çıkacaktır. Proje ile üretime ilave olarak 3.804 ton verim artışı sağlanacak olup bunun parasal değeri 7.608.000 ₺'dir. Kısacası 8 ay gibi bir üretim sezonunu sonunda 2 milyon yatırım yapıp 7,6 milyon ₺ katma değer kazandırılmış olacaktır.

Projenin hayata geçirilmesinde katkı sağlayan Sayın Valimize, Milletvekillerimize, İl Genel Meclisi ve Başkanına, İl Özel İdaresine ve projenin hazırlanmasında ve uygulanmasında emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyor, çiftçilerimize hayırlı, bereketli kazançlar dilerim.

Törende Vali Dr. Ozan Balcı yaptığı konuşmada;  "Bugün burada İl Özel İdare kaynakları ile 1278 ton sertifikalı buğday tohumu dağıtıyoruz. Dağıtmış olduğumuz tohumlar çiftçilerimize hayırlı bereketli olsun inşallah. Bizler toprağa, tarıma, üreticiye ve çiftçiye her zaman dostuz. Tokat'ımız da tarım memleketi. İl Özel İdaresi'nden 600 ton buğday desteği veriyoruz ama bu defa bir kat daha artırıp 1278 ton dağıtım yapmaya karar verdik. Şimdi 50 bin dönüm alan sertifikalı buğdayla buluşmuş olacak inşallah. Emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ederim." dedi.

Zile'nin Çalışkan Çiftçileriyle Gurur Duyuyoruz

Tokat tarım ve hayvancılık memleketi. Toprağa, çiftçiye, üreticiye dost bir vali olarak söylüyorum; Zile'deki zenginlik 5-10 yıl sonra 2 katına çıkacak inşallah. Zaten Reşadiye ve Maşat ovasının ve diğer alanların sulanmasıyla 300 bin dönüm daha sulanmış olacak. Bu da verimin ve tarımsal hasılanın artması demek. Dolayısıyla Zile'nin önü açık. Zile İlçemizin bir de mermer zenginliği var. Dünya mermer rezervlerinin yüzde 40'ı Türkiye'de bunun da yüzde 20'si Zile'de. Yani ilerde mermer anlamında da Zile Türkiye'nin başkenti olacak. İnşallah barajlar, göletler ve yollar bittiği zaman, mermer ekonomiye tam anlamıyla kazandırıldığı zaman Zile'nin ufku açık. Zile'nin başarılarıyla gurur duyuyoruz. Zile'nin çalışkan çiftçileriyle gurur duyuyoruz. Bu tohumların üretilmesinden, alınmasından ve buraya getirilmesine kadar emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.  Dağıtmış olduğumuz sertifikalı buğday memleketimize, milletimize, insanlarımıza hayırlı uğurlu olsun. Bol ve bereketli olsun." diyerek sözlerini noktaladı.

Program Vali Dr. Ozan Balcı ve protokol üyeleri tarafından, üretici çiftçilere sertifikalı buğday dağıtımının ardından sona erdi.