T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İL MÜDÜRÜMÜZ ORHAN ŞAHİN'İN KURBAN BAYRAMI MESAJLARI

Yayın Tarihi : 29.07.2020

İl Tarım ve Orman Müdürümüz Orhan ŞAHİN Yaklaşan Kurban Bayramı Dolayısı ile Kurban vecibesini yetire getirecek vatandaşlarımız ve Kurban satan üreticilerimizin dikkat etmesi gereken konularda açıklamalar yapmıştır.

 

Vatandaşlarımız Kurban  AlırkenDikkat edilmesi Gerekli Hususlar

Kulağında Mutlaka Küpesi olan hayvanları almaları ,Büyükbaşhayvanlarda Hayvan Pasaportu , il dışından getirilen hayvanlarda Veteriner Sağlık raporu,Küçükbaş hayvanlarda Hayvan Nakil Belgesi ve İl Dışından getirilen hayvanlarda Veteriner Sağlık Raporu olan hayvanları tercih etmeleri gerektiğini ayrıca ,Hayvanların yaş,cinsiyet ve ırk ve tür bilgileri ''hayvan.bilgi.tarim.gov.tr web sayfası üzerinden veya mobil telefonlardan HAYSAG isimli uygulama cep telefonlarına indirilip hayvanların kulak küpeleri cep telefonuna okutularak ücretsiz sorgulatabileceğini söylemiştir.

İl Müdürümüz Orhan ŞAHİNSürdürülebilir hayvancılık içinDamızlık değeri olan ve gebe hiçbir hayvanın kurbanlık olarak satılmasına müsadeedilmeyeceğini ,Sadece çeşitli nedenlerle damızlık değerini kaybetmiş olan ve gebeliği olmayan hayvanların Veteriner Hekimlerce yapılan muayene sonucunda Damızlık değeri yoktur/gebe değildir raporu verildikten sonra kesimine müsaade edileceğini belirterek  Yasağa uymayarak dişi hayvan satan ve kesen kişilere kabahatler kanununa göre cezai işlem uygulanacağını ifade etmiştir.

İlimizden 2020 yılında Başta İstanbul,Kocaeli,Bursa,Antalya,Ankara olmak üzere 13 farklı ile 9331 Büyükbaş   5803 küçükbaş hayvan sevki gerçekleştirilmiştir. Söz konusu kurbanlık hayvanların ilimiz ekonomisine katkısı yaklaşık 150 milyon liraya yakındır.

Kurbanlık olarak il dışına götürülecek hayvanların sağlık muayeneleri ve gerekli aşıları İl /İlçe Müdürlüklerimizde görevli 110 Veteriner Hekim ve sağlık personelimizce kurban bayramından 2 ay öncesinden başlamakta ve sevk belgesinin düzenlendiği güne kadar aralıksız devam etmektedir.

İstanbul ilinin Avrupa yakasına ve Trakya bölgesine kurbanlık sevk edilecek hayvanlar zorunlu aşılara ilave olarak Sevk tarihinden 2 ay önce geçmişte Şap hastalığı geçirip geçirmediği yönünden incelenmek üzere Kanları alınmakta ve bu kanlar Ankara Şap enstitüsü müdürlüğünde analiz edilmektedir. Kan Test sonuçları temiz çıkan hayvanlar sevk öncesinde en az bir ay süreyle ayrı bir ahırda karantinada tutulmakta ve sevk edilmektedir.

İl genelinde il dışına giden kurban sayılarından hariç yaklaşık 10 binin üzerinde büyükbaş yaklaşık 40 binin üzerinde küçükbaş Kurbanlık hayvan mevcudumuz bulunmakta olup Kurbanlık hayvan sıkıntımız bulunmamaktadır.İlimizdeki kurban fiyatları Ortalama Canlı Kg olarak Büyükbaşta 22-27 T.L   Küçükbaşta 25-30 T.L arasındadır.Kurban Bayramı Döneminde İl Müdürlüğü olarak gerek Mezbahanelerde gerek Geçici Kurban Kesim Yerlerinde Nöbetçi Veteriner Hekim bulundurulacağını hayvanlarda karşılaşabilecek her türlü şüpheli hastalık vb. durumlarda İl Müdürlüğümüze bilgi verilmesinin insan sağlığı için önemli olduğunu ifade etti. 

Covid 19 hastalığı tehlikesinin devam ettiğini, vatandaşlarımızın rehavete kapılmamasını, kurban satış ve kesim yerlerinde maske, mesafe ve dezenfeksiyon kurallarına riayet etmelerinin hem kendi hem toplum sağlığı açısından önemini hatırlatmış olup, "Tüm Tokat'lı Hemşerilerimizin Yaklaşan Kurban Bayramını Tebrik eder Ülkemiz için hayırlar getirmesini  temenni ederim" diyerek iyi dilek temennilerinde bulunmuştur.