T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BAKIŞLI KÖYÜNDE TOPLU 550 DEKAR ALANDA 8.800 ADET CEVİZ DİKİMİ YAPILDI.

Yayın Tarihi : 12.12.2019

Tokat Valiliği koordinesinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen 2023 Vizyonu Tarım Tokat  çerçevesinde  DOKAP ve İl Özel İdaresinin bütçe desteğiyle "Tokat Cevizle Kalkınıyor" projesi kapsamında Tokat Merkez Bakışlı köyünde Devlet- vatandaş işbirliği ile ceviz fidanı dikim töreni düzenlendi.

Programa Vali Dr. Ozan BALCI,  İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan ŞAHİN, İl Genel Meclis Başkanı Erol Duyum, İl Özel İdare sekreteri Recep GÖKÇE,  Emniyet Müdürü Göksel TOPALOĞLU, DSİ Şube Müdürü Ali ÇETİNKAYA, TKDK Koordinatörü Fevzi ÇİÇEK, Orman İşletme Müdürü Mehmet SANDALCI, Meteoroloji Müdürü Şükrü  KOÇ, Tokat Ziraat Odası Başkanı Ahmet DÖKÜLEN, İl Gıda kontrol Müdürü Selahattin ŞAHİN, Siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Müdür yardımcısı Ümit OK, Şube müdürleri ve teknik personellerive çiftçiler katıldı.

Gerçekleştirilen etkinlikte  toplu 550 dekar bir alanda kapama ceviz bahçesi tesis edilerek 8800 adet ceviz fidanı toprakla buluştu.

Açılış  konuşmasında Bakışlı Köyü Muhtarı Mustafa ÇARKLI " 30 yıldır bu alanlar atıl olarak  boş duruyordu. Sayın Valimizi ziyaret ederek burayı değerlendirmek için yardım istedik. Sayın Valimizin desteğiyle hazırlanan proje sonucu atıl olan bu alanları verimli hale getirip köyümüzü çiftçimizi kalkındıracağız. Destek ve yardımlarından dolayı Sayın Valime, İl Müdürümüz Orhan ŞAHİN ve ekibine, İl Genel Meclis başkanı ve üyelerine, Özel idare sekreterine, daire amirlerine ve bu toplantıya katılan herkese teşekkür ediyorum." Dedi.

 İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan ŞAHİN  " Sayın Valim, İl Genel Meclis Başkanım, muhterem hazirun, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Valimizin İlimize teşrifinden beri tarıma verdiği desteği ile çok önemli projeler hazırlayıp hayata geçirmeye başladık.  Şu anda yaklaşık 20.000 dekar olan ceviz varlığımıza bu proje ile  il genelinde 14.000 dekar alan daha ilave ederek yaklaşık 34.000 dekar alana çıkarmış olacağız. Bu proje ile 220.000 adet ceviz fidanı dikimi gerçekleştireceğiz. Ceviz bahçeleri verime geçtiğinde ekonomiye tahmini 140 milyon TL katkı sağlanacaktır. Muhtarımıza çok teşekkür ediyorum. Devlet-Millet işbirliğinin en güzel örneği burada sergilendi. İl Özel idare Sekreterliği ve DSİ araç, makina desteği verdi.  Bizde DOKAP kapsamında fidanları alarak 550 da. Kapama ceviz bahçesi tesis edeceğiz. Çiftçimizde fidanlarının bakımını yapacak bizde teknik destek vereceğiz.

 4-5 yıl sonra köyümüze yaklaşık olarak 5 milyon. TL katkı yapılmış olacak. İl Özel İdaresi ve DSİ ne çok teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun" dedi.

Vali Dr. Ozan Balcı, programda yaptığı konuşmasında  "Tokat'ta bu yıl 240 bin ceviz fidanının 14 bin dekar alanda toprakla buluşacağını ,Tokat'taki ceviz üretiminin iki katına çıkarılacağını, bu sayede Tokat'ın mevcut ceviz varlığı yaklaşık yüzde 72 artacak bunlar çok önemli projeler. Memleketimizi milletimizi sevmeyle ilgili projelerdir. Fidanlar memleketin milletin kurduna kuşuna, havasına suyuna, börtüsüne böceğine, florasına faunasına ekonomisine katkı sağlayacak. Tokat'ın Niksar'ından, Erbaa'sına, Artova'sından Tokat merkezine, Turhal'ından Başçiftlik'ine kadar ceviz yetişen her yerde fidan dikeceğiz. Tüm çiftçilerimizi kutluyorum. yanındaki köyün öğrencilerini göstererek bu çocuklar büyüyüp nasıl ki bu ülkenin geleceği olacaksa bu fidanlarda büyüdüğünde bu köyün geleceği olacaklar. Burada 9 bine yakın fidan dikilecek. 550 dönümde ceviz alanı olacak. 5-10 yıl sonra buraları tanıyamayacaksınız, ben ve ekibim Tarımın, Çiftçinin Dostuyuz.
 devlet olarak her zaman çiftçinin yanındayız. Sadece cevizle kalmayacağız. Seracılık, kaba yem bitkisi dağıtımı, sertifikalı buğday, örtü altı tarım uygulamaları, narince üzümünün yaygınlaştırılması gibi birçok projeyle çiftçimizin yanında olacağız. Hep beraber el ele gönül gönüle, Tokat'ın ve Tokatlı hemşehrilerimizin problemlerini çözeceğiz. Bu proje Tokatlı hemşehrilerimizin, Türkiye'mizin, memleketimizin, milletimizin projesidir.  Emeği geçen herkese teşekkür ederim." diye konuştu.

 

Bakışlı köyünde yıllık 250 ton ceviz üretimi ile ekonomiye yaklaşık 5 milyon TL katkı sağlayacak proje Tokat genelinde 14 bin dekar alanda uygulanacak. Projenin hayata geçmesi ile 240 bin ceviz fidanı yetiştirilecek.

 

Yapılan konuşmaların ve duanın ardından Vali Dr. Ozan BALCI ilk fidanı dikerken köydeki öğrencilerle birlikte toprağı elleriyle doldurdu hayırlı olmasını temenni etti. Daha sonra Protokol mensupları ve çiftçiler tarafından ceviz fidan dikimi gerçekleştirildi.

Bu köyde yapılan tesis, bacasından oksijen tüten bir fabrikadır.

CEVİZ BİLGİ NOTU

1 – Cevizin ilimiz tarımındaki yeri (2018 Yılı İstatistik)

İlimizin Yüzölçümü                                                    : 1.007.200 Ha.

Yüzölçüm İçerisinde Tarım Arazileri                        : 360.985 Ha. (% 35,84)

Tarım Arazileri İçerisinde Meyve-Bağ Alanı : 14.348 Ha. (%   3,98)

Meyve-Bağ Alanı İçerisinde Ceviz Alanı       : 1.949 Ha. (% 14,00)

Merkez İlçe Ceviz Alanı                                              : 320 Ha

2 – "Tokat Cevizle Kalkınıyor Projesi" Çalışmaları

DOKAP'a sunulan projemiz ile 2019 yılında uygulanmak üzere 2.030.000₺ bütçe ile yaklaşık 240.000 fidan ile 14.000 Da. alanda Ceviz tesisleri kurulacak olup bu rakam ilimizin mevcut ceviz varlığının %71,82' sine karşılık gelmektedir.

            Yapılan bu tesisler tam verim dönemine girdiklerinde iyi bakım şartlarında dekar başına ortalama 500 kg. verim ile 7.000 ton ürün verecek olup, bugünkü rakamlarla ilimiz ekonomisine ortalama 140.000.000₺ brüt katkı sağlayacaktır. 

            3-  Bakışlı Köyü Genel Durumu

            Bakışlı köyünde tesisi yapılan 500 dekarlık toplu alanımız 160 parselden oluşup yaklaşık 250 çiftçi ailesi yer almaktadır.

            500 dekarlık alan verim çağına geçtiğinde ülkemiz ekonomisine yıllık 250 ton ceviz ile yaklaşık 5.000.000₺ bürüt katkı sağlayacaktır.

Kısaca Yapılan İş ve İşlemler

  • 01.10.2019 Bakışlı köyünde ceviz yetiştiriciliği için muhtar ve üretici isteği ile söz konusu sahada ilk ön inceleme yapılarak süre başlamış oldu.
  • Gerekli Kurum ve Kuruluşlar ve Tüzel kişilerle istişare yapılarak teknik personellerce saha çok kez ziyaret edildi. Dolayısı ile iş makinalarının tipi adeti çalışma süreleri kaba taslak belirlendi.
  • Söz konusu saha haritalandırıldı, parsel sayıları çıkarıldı.
  • 16.10.2019 tarihinde köy muhtarlık binasında 45-50 üreticinin katılımı ile toplantı yapıldı.
  • 23.10.2019 teklif mektupları dağıtıldı.
  • 31.10.2019 iş makinaları ilk iş başlangıcını yaptı.
  • Fidan kuyulama yeri hazırlandı.
  • 03.12.2019 fidan dikim yerleri işaretlemesi yapıldı.
  • 06.12.2019 Fidan dikim çukurları toprak burgusu ve JCB ile açılmaya başlandı.
  • 11.12.2019 yaklaşık 8000 adet fidan belirlenen bölgede kuyulanacak ve sayın valimizin katılımı ile ilk dikim startı verilecektir.

Proje Hakkında Özet Bilgi

  • Proje sahası 500 dekar alandan oluşmakta olup il merkeze 10 km uzaklıktadır.
  • Söz konusu sahanın rakımı 630-750 metre aralığında değişmektedir.
  • 8.000-8500 adet fidan 8 x 8 metre aralıklarla toprakla buluşacak.
  • Çeşidimiz Chandler olup tozlayıcısı Franguette dir.

 

Bu köyde yapılan tesis, bacasından oksijen tüten bir fabrikadır.