T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

YAKLAŞAN KURBAN BAYRAMI SEBEBİYLE VATANDAŞLARIMIZA ÖNEMLE DUYURULUR

Yayın Tarihi : 9.08.2019

Yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle İl Müdürü Sayın Orhan ŞAHİN vatandaşlarımız için çok önemli açıklamalarda bulundu.

Yaptığı açıklamada “Kurban; Allah’a yaklaşmak ve onun rızasını kazanmak için ibadet maksadıyla belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.

                 Kurban bayramı sebebiyle İlimizde Kurban Komisyon kararları alınmakta ve resmi kurumlar olarak bu kararlara titizlikle uyulmaktadır. İl Müdürlüğü olarak bizim de öncelikli görevimiz, bir yıl  Kurbanlık besleyen yetiştiricilerimizin sağ salim bir şekilde kurbanlıklarını istedikleri Kurban Pazarlarına sevk edilmesini sağlamaktır. Bu kapsamda Müdürlüğümüz  Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli  Veteriner Hekimlerimiz canla başla gece gündüz mesai kavramı gözetmeksizin çalışmalar yapmaktadır. Şu ana kadar kurbanlık hayvanlarımızın büyük bir kısmı İl ve İlçe müdürlüklerimizce sağlıklı bir şekilde sevk edilmişlerdir.

                Kurbanlık hayvanların İlimizde satış yerleri de düzenli olarak denetlenmeye başlamıştır. Bu denetimlerde Kurbanlık hayvanların sağlığına, küpesine, pasaportuna ve kurbanlık vasıflarına bakılmaktadır. Kurban satışı için Pazar yerlerine kurbanlıklarını getirecek yetiştiricilerimizin, hayvanlarının küpeli, pasaportlu, kurban vasıflarını taşıyan hayvanlar olması özellikle damızlık değeri taşıyan, gebe olan dişi hayvanları kesinlikle Pazar yerlerine getirmemeleri,damızlık değeri ve gebe olmayan kurbanlıklar için de Veteriner Hekim raporunun olması gerekmektedir. Aksi takdirde Pazar yerlerine alınmayacaktır.

                Kurban kesecek vatandaşlarımız, kurban alırken hayvanların öncelikle  yaşına,sağlıklı, küpeli ve pasaportlu hayvan olmasına dikkat etmelidirler. Sığır ve mandalarda 2, koyun ve keçide 1 yaşını doldurmuş hayvanlar kurban olmaktadır. Koyunda eğer 6 ayını doldurmuş ve annesi kadar görkemli olmuşsa bu hayvanlarda kurban olabilir. Dişi hayvanların raporlarının olmasına da dikkat etmelidirler.

                Kurbanlık hayvanların yaşı için, pasaportları, yada kulak küpe numarasını Bakanlığımızın Android ve İos cihazlarında çalışan Haysag programı üzerinden kontrol edebilirler.

                Kurban bu sene havaların çok sıcak olduğu bir zamana denk gelmektedir. Bundan dolayı etlerin muhafazası daha bir önemli hale gelmektedir. Kurbanlık hayvan etlerinin en kısa zamanda kesilip parçalanması güneş görmeyen ve oda sıcaklığının altında bir sıcaklıkta tercihen 14-20 0C de  5-6 saat dinlendirilerek kullanım miktarına göre ambalajlanıp buzdolabı yada derin donduruculara konulmalıdır. Kurbanlık etlerin 12 saat dinlendirilip olgunlaşması sağlandıktan sonra yenilmesi etin lezzeti bakımından önem arz etmektedir.

                Kurbanlık etler derin dondurucularda -18 oC’ de 6 ay saklanabileceği gibi  Etler tuzlanarak yada kavurma yapılarak da saklanabilir.

                Kesim esnasında hayvanlara eziyet verilmemesi, çevre temizliğine dikkat edilmesi, kurbanlık hayvanların artıkların usulüne uygun olarak bertaraf edilmesi gerekmektedir. İl Kurban Komisyonunun belirlediği yerlerde kurbanlıkların kesilmesi gerekmektedir.

                Kesim sonucunda hayvanlarda hastalıklı bir durum söz konusu olursa nöbetçi hekimlerimize derhal haber verilmesi gerekmektedir. Bu hem sağlık açısından hem de tazminatlı bir durum söz konusu olursa (Tüberküloz hastalığının) tazminat ödemesi yapılması için önemlidir. Tüberküloz hastalığı çıkması durumunda kurbanlık hayvanların et bedelinin % 75’ini ödemekteyiz. Bu ödemelerin yapılması için kurbanlık hayvanların küpeli, pasaportlu, İl dışından gelen hayvanların Veteriner Sağlık Raporlu olması,Kurbanlıkların kesiminin İl Kurban Komisyonunun müsaade ettiği kesim yerlerinde kesilmiş olması ve kesim sonu Veteriner Hekim raporu alınması ve resmi kurumlarca imha edildiğine dair raporun olması gerekmektedir. Aksi takdirde tazminat ödemesi yapılamamaktadır. Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için bu hususlara dikkat etmesini önemle hatırlatırım.

                Sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir kurban bayramı dileklerimle şimdiden vatandaşlarımızın Kurban Bayramını tebrik eder, herhangi bir sıkıntılarında İl ve İlçe Müdürlüklerimizi arayarak kendilerine yardımcı olacağımızı bildirim.”