Yaklaşan
Kurban Bayramı sebebiyle İl Müdürü Sayın Orhan ŞAHİN vatandaşlarımız için çok
önemli açıklamalarda bulundu.
Yaptığı açıklamada
“Kurban; Allah’a yaklaşmak ve onun rızasını kazanmak için ibadet maksadıyla
belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun kesmeyi ve bu amaçla kesilen
hayvanı ifade eder.
Kurban bayramı sebebiyle İlimizde Kurban
Komisyon kararları alınmakta ve resmi kurumlar olarak bu kararlara titizlikle
uyulmaktadır. İl Müdürlüğü olarak bizim de öncelikli görevimiz, bir yıl Kurbanlık besleyen yetiştiricilerimizin sağ
salim bir şekilde kurbanlıklarını istedikleri Kurban Pazarlarına sevk
edilmesini sağlamaktır. Bu kapsamda Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri
Şube Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli Veteriner Hekimlerimiz canla başla gece
gündüz mesai kavramı gözetmeksizin çalışmalar yapmaktadır. Şu ana kadar
kurbanlık hayvanlarımızın büyük bir kısmı İl ve İlçe müdürlüklerimizce sağlıklı
bir şekilde sevk edilmişlerdir.
Kurbanlık
hayvanların İlimizde satış yerleri de düzenli olarak denetlenmeye başlamıştır.
Bu denetimlerde Kurbanlık hayvanların sağlığına, küpesine, pasaportuna ve
kurbanlık vasıflarına bakılmaktadır. Kurban satışı için Pazar yerlerine
kurbanlıklarını getirecek yetiştiricilerimizin, hayvanlarının küpeli,
pasaportlu, kurban vasıflarını taşıyan hayvanlar olması özellikle damızlık
değeri taşıyan, gebe olan dişi hayvanları kesinlikle Pazar yerlerine
getirmemeleri,damızlık değeri ve gebe olmayan kurbanlıklar için de Veteriner
Hekim raporunun olması gerekmektedir. Aksi takdirde Pazar yerlerine
alınmayacaktır.
Kurban
kesecek vatandaşlarımız, kurban alırken hayvanların öncelikle yaşına,sağlıklı, küpeli ve pasaportlu hayvan
olmasına dikkat etmelidirler. Sığır ve mandalarda 2, koyun ve keçide 1 yaşını
doldurmuş hayvanlar kurban olmaktadır. Koyunda eğer 6 ayını doldurmuş ve annesi
kadar görkemli olmuşsa bu hayvanlarda kurban olabilir. Dişi hayvanların raporlarının
olmasına da dikkat etmelidirler.
Kurbanlık
hayvanların yaşı için, pasaportları, yada kulak küpe numarasını Bakanlığımızın
Android ve İos cihazlarında çalışan Haysag programı üzerinden
kontrol edebilirler.
Kurban
bu sene havaların çok sıcak olduğu bir zamana denk gelmektedir. Bundan dolayı
etlerin muhafazası daha bir önemli hale gelmektedir. Kurbanlık hayvan etlerinin
en kısa zamanda kesilip parçalanması güneş görmeyen ve oda sıcaklığının altında
bir sıcaklıkta tercihen 14-20 0C de 5-6 saat dinlendirilerek kullanım miktarına
göre ambalajlanıp buzdolabı yada derin donduruculara konulmalıdır. Kurbanlık etlerin
12 saat dinlendirilip olgunlaşması sağlandıktan sonra yenilmesi etin lezzeti
bakımından önem arz etmektedir.
Kurbanlık
etler derin dondurucularda -18 oC’ de 6 ay saklanabileceği gibi Etler tuzlanarak yada kavurma yapılarak da
saklanabilir.
Kesim
esnasında hayvanlara eziyet verilmemesi, çevre temizliğine dikkat edilmesi,
kurbanlık hayvanların artıkların usulüne uygun olarak bertaraf edilmesi
gerekmektedir. İl Kurban Komisyonunun belirlediği yerlerde kurbanlıkların
kesilmesi gerekmektedir.
Kesim
sonucunda hayvanlarda hastalıklı bir durum söz konusu olursa nöbetçi
hekimlerimize derhal haber verilmesi gerekmektedir. Bu hem sağlık açısından hem
de tazminatlı bir durum söz konusu olursa (Tüberküloz hastalığının) tazminat
ödemesi yapılması için önemlidir. Tüberküloz hastalığı çıkması durumunda
kurbanlık hayvanların et bedelinin % 75’ini ödemekteyiz. Bu ödemelerin
yapılması için kurbanlık hayvanların küpeli, pasaportlu, İl dışından gelen
hayvanların Veteriner Sağlık Raporlu olması,Kurbanlıkların
kesiminin İl Kurban Komisyonunun müsaade ettiği kesim yerlerinde kesilmiş
olması ve kesim sonu Veteriner Hekim raporu alınması ve resmi kurumlarca imha
edildiğine dair raporun olması gerekmektedir. Aksi takdirde tazminat ödemesi
yapılamamaktadır. Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için bu hususlara dikkat
etmesini önemle hatırlatırım.
Sağlıklı,
huzurlu ve mutlu bir kurban bayramı dileklerimle şimdiden vatandaşlarımızın
Kurban Bayramını tebrik eder, herhangi bir sıkıntılarında İl ve İlçe
Müdürlüklerimizi arayarak kendilerine yardımcı olacağımızı bildirim.”