T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kaynak işçisi, kendi işini kurdu... 3 ayda 30 bin TL kazandı!

Yayın Tarihi : 30.11.2018

       İlimizde, Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKAP) proje programından hibe alarak topraksız çilek serası kuran kaynak işçisi Sinan SAVAŞ, 3 ayda 3 ton çilek üretti. Savaş, "Artık sanayide çalışmayı düşünmüyorum" dedi.

       Tokat Sanayi Sitesi'ndeki bir kaynakçı dükkânında işçi olarak çalışan evli ve 2 çocuk babası Sinan Savaş, köylerine gelip projeler hakkında bilgi veren yetkililerin tavsiyesiyle İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile DOKAP kapsamındaki hibe programına başvurdu. Savaş'ın başvurusu, yapılan incelemelerin ardından yüzde 100 hibe desteği ile onaylandı. Daha önce kendisinin de yaşadığı Bula Köyü'nde bulunan 500 metrekarelik arazileri üzerine geçtiğimiz Temmuz ayında topraksız çilek üretimi için sera kurdu. Yaklaşık 59 bin TL'ye mal olan serada ilk ekimi yapan Savaş, 3 ayda yaklaşık 3 ton çilek üreterek, satışını yaptı.

       Seracılığa ağabeyi Sabri SAVAŞ ile birlikte başladığını kaydeden Sinan SAVAŞ, "Ağabeyimle birlikte sanayide yıllarca işçi olarak çalıştık. İşçi olarak çalıştığımız için çok fazla gelirimiz de yoktu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün yardımıyla kurduk seramızı. Temmuz ayında seramız tamamlandı Sebzeden bir yılda alamadığım parayı, buradan 3 ayda aldım. Üç ay içerisindeki gelirimiz yaklaşık 30 bin civarında oldu. Bu da bizim yıllarca çalışıp kazanamadığımız miktar. Neden başka bir işle uğraşayım? İşçiliği yok. Sanayide çalışmaktan daha kolay" dedi

       Tokat'ın 2016 yılının Eylül ayında Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi (DOKAP) programına dahil edildiğini söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürümüz Sayın Orhan ŞAHİN de şunları kaydetti: "Teknik elemanlarımız, bu konuda daha önceden deneyimleri olduğu için, Tokat'ta hangi projelerin faydalı olacağı, hangi projelerin çiftçilere ekstra gelir getireceği konusunda projeler yaptı. Bunlardan bir tanesi de bizim çilek projemizdi. İçinde bulunduğumuz tesiste çiftçimizin çok istekliydi. Kendi serasında katlı olarak çilek tesisi kurma yönünde kendisini bilgilendirdik. Kendisi de çok istekli olduğu için arkadaşlarımız bu tesisi kurdu. Şu anda verime geçti. Kış boyunca da bu verimi devam edecek. Amacımız; yenilikleri çiftçiye göstermek, projenin esas amacı da bu. Yıl boyunca da arkadaşlarımız alınan ürünün ne kadar olduğunu takip edecek. Bunun sonucunda yöremizdeki çiftçilere, diğer genç müteşebbislere diyeceğiz ki; biz böyle bir proje uyguladık. Onları da teşvik edeceğiz. Arkadaşlarımızın ilk aldığı sonuçlara göre içerisinde bulunduğumuz sera 500 metrekare, dışarıda 500 metrekare alanda alınan ürünün 4-5 katı burada ürün alınacak. Bu da çiftçimizin gelirini kat kat artıracak bir proje. Bunların çeşitlerini çiftçilerimize anlatarak müteşebbisleri çoğaltıp kazançlarını artırmaya sağlayacağız." dedi.

       Çiftçilerimize uygulanan projeler tanıtılarak yerel ve ulusal basında  örnek gösterilmektedir.