T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

TOGÜ’de Üretilen Milli Patates Çeşitleri Tohumları Üreticilerimizle Buluştu

Yayın Tarihi : 20.11.2024
TOGÜ’de  Üretilen Milli Patates Çeşitleri Tohumları Üreticilerimizle Buluştu
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat İl Tarım ve Orman   Müdürlüğü ve DOKAP iş birliği ile üreticilere “Milli Patates Çeşitlerinin Tohumluk Dağıtımı” programı gerçekleştirildi. Programda TOGÜ Ziraat Fakültesinde geliştirilen iki milli patates çeşidine ait tohumluk patatesler üreticilere törenle dağıtıldı.
19 Kasım 2024 tarihinde Şehit Ferhat Koç Konferans Salonunda düzenlenen törene Rektör Prof. Dr. Fatih YILMAZ, Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan ŞAHİN Reşadiye Kaymakamı Ahmet TAN, DOKAP Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal BİLGİN, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Saffet GÜNGÖR, Reşadiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fazlı ÖZKAN, Rektör yardımcıları, Rektör danışmanları, akademik ve idari personel, Tokat İl ve Reşadiye ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli, öğrenciler ve üreticiler katıldı.
Doç. Dr. Yasin Bedrettin Karan yapmış olduğu açılış konuşmasında öncelikle patates ve patatesin yararlarıyla ilgili bilgiler aktardı. “Başçiftlik Beyazı”  ve “Güngörbey”  milli patates çeşitlerimize ait 20 ton tohumluk patatesin, DOKAP tarafından desteklenen “Başçiftlik Beyazı ve Güngörbey Patates Çeşitlerinin Doku Kültürü Tekniği ile Temel Tohumluk Üretimi” projesi kapsamında 2024 yılında üretildiğini belirtti. Projenin önemine değinen Karan katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin yapmış olduğu konuşmada Tokat tarımıyla ilgili bilgiler aktararak yapılan çalışmaları anlattı. Üretim süreçlerinden bahseden Şahin projeye destek veren paydaşlara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
DOKAP Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Bilgin yapmış olduğu konuşmada DOKAP’ın amacı ve faaliyetlerinden bahsetti. Projenin önemi üzerinde duran Bilgin milli patates projesine destek verdiklerini ifade etti. Paydaşlara teşekkürlerini iletti.
Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz yapmış olduğu konuşmada projenin Üniversitemizin yerel değerlerden yola çıkarak ulusal kalkınmaya katkı sunma vizyonunun somut bir yansıması olduğunu belirterek konuşmasında, “Üniversite olarak, yalnızca eğitim ve araştırma alanında değil, aynı zamanda bölgemizin ve ülkemizin kalkınması için üretici odaklı projeler geliştirmeye büyük önem veriyoruz. Bugüne kadar, patatesin yanı sıra tütün, ceviz, kuşburnu, mürdümük gibi ürünlerde milli çeşitler geliştirdik ve tescil ettik. Ayrıca, üzüm çeşitlerinden ürettiğimiz asma fidanlarıyla bölge bağcılığına katkı sunuyor; tohum takas etkinlikleriyle ata tohumlarımızın korunmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyoruz” ifadelerine yer verdi ve  Üniversitenin tarımsal kalkınmaya yönelik projelerinin sürdürüleceğini ve üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceklerini söyleyerek paydaşlara teşekkür etti.
“Milli Patates Çeşitlerinin Tohumluk Dağıtımı” programı üreticilere patates dağıtımı ile son buldu. Tören sonunda katılımcılara farklı yöntemlerle pişirilmiş patates menüsünden oluşan yemekler ikram edildi.