Birleşmiş Milletlerin tarımsal üretimde kaynakların sürdürülebilir kullanımında, gıda üretiminde ve güvenliğinde sahip olduğu önemli konumdan hareketle ilan ettiği “Dünya Kadın Çiftçiler Günü “ 2008 yılından bu yana her yıl 15 Ekim'de kutlanmaktadır.
Kadınların tarımsal üretimde, kaynakların kullanımında, gıda üretiminde ve gıda güvenliğinde sahip oldukları önemden hareketle, Uluslararası Tarım Üreticileri Derneği 15 Ekim'i Dünya Çiftçi Kadınlar Günü olarak ilan etmiştir.
Bu maksatla bugün merkeze bağlı Çamağzı köyünde Büyükbaş ve Küçükbaşla geçimini sağlayan kadın çitçimiz Nuran AYDIN'ı Vali Yardımcımız Kaya Çelik, İl Müdür Vekili Ümit Ok, Hayvan Sağlığı ve Su Ürünleri Şube Müdürü Salih Çelik, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdür Vekili Asiye Yamanoğlu, Ziraat Yüksek Mühendisi Deniz AYDIN, Veteriner Hekim Seda Çelik, Ziraat Teknikeri Neslihan Gözüpek ve teknik elemanlar ile birlikte ziyaret edildi.
İl Müdür Vekili Ok ; Kadın yetiştiricilerimiz, sürdürülebilir hayvancılıkta özellikle çok önemli bir rol üstlenmektedirler. Küçük aile işletmeleri için bakanlığımız yeni destekleme modelinde önemli desteklemeler mevcuttur. Özellikle kadın yetiştiricilerimize hayvancılık desteklemelerinde öncelikler tanınmıştır. Kadınlarımızın iş gücünde yer almaya devam etmesi tarımda ve hayvancılıkta önemli bir konumda olan ülkemizin gelecek vizyonu için çok önemlidir. İl Müdürlüğümüz yıl boyu yapılan çiftçi eğitimleri ile kadın yetiştiricilerimizin her zaman yanındadır. Tarım, hayvancılık ve gıda güvenliği konularında kadın yetiştiricilerimizin bilinçlendirilmesi adına kadın çiftçi eğitimlerimiz devamlı olarak gerçekleştirilmektedir. Bu yıl 41 köyde 702 kadın çiftçimiz hayvan hastalıkları, hayvan sağlığı, hayvan refahı, ahır hijyeni, tüberküloz, kuduz, kene ile mücadele ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Brucella etkeni, Sağlıklı beyaz peynir yapımı, peynir çeşitleri, İyotun önemi ve eksikliğinde görülen hastalıklar, Ev Ekonomisi, Tarım sigortasının önemi, Hasat öncesi pestisit kontrolü konularında eğitimler verilmiştir. Eğitimlerimiz devam etmektedir.
Bu vesile ile tüm kadın çiftçilerimizin Dünya Kadın Çiftçiler gününü kutlar, bol bereketli ürünler ve kazançlar dilerim. " Dedi.
Vali Yardımcımız Kaya Çelik ise ; “Anadolu topraklarına geçmişten bugüne hep kadın eli değmiştir. Toprağı süren ve işleyen kadınlarımız, el emekleri ve alın terleriyle üretimimize daima güç katmıştır. “Kadın çiftçiler tarımsal üretimin her aşamasında yer almakla birlikte daha çok gıda, ürün hasadı, ürünlerin işlenmesi, hayvancılık gibi alanlarda yoğunlaşmaktadırlar. Kırsal kesimdeki kadınlar günlük yaşamda ve tarımsal faaliyetlerdeki işlerinin çeşitliliği ve çokluğu nedeniyle büyük bir yükü omuzlamaktadırlar. Kadınlar anne ve eş olmanın yanında geleneksel ev işlerini yürütürken, yeri geldiğinde tarlada çift sürmekte, tohum ekmekte, yeri geldiğinde ürünü hasat etmekte, hayvanlarına bakmakla beraber, tarımın her alanında çalışmaktadırlar.
Köylerimiz kadınlarımızla gelişecek, ülkemiz dün olduğu gibi bugün de yarın da gıda temininde kendi kendine yetebilecek konumunu çiftçi kadınlarımızla koruyacaktır.
15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü vesilesiyle üretimimize güç katan, Türkiye Yüzyılı' nın inşasında alın teri döken, tarlasında, bahçesinde, ahırında gece gündüz demeden çalışarak ailesine, evine ve ülkemize üretimle destek veren dünyaya örnek olacak kadın yetiştiricilerimizin “Dünya Kadın Çiftçiler Günü" kutlu olsun." Dedi.