2024-2026 Yıllarında Yapılacak olan Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin 8760 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı 26 Temmuz 2024 tarihinde 32613 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Cumhurbaşkanı Kararnamesine istinaden Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği (Tebliğ No:2024/23) 17 Ağustos 2024 tarihinde 32635 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı.
Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliğinin daha iyi anlaşılması ve Desteklemede olan yeniliklerin anlaşılması için konu hakkında değerlendirme toplantısı 02.09.2024 tarihinde Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde yapıldı. Toplantıya Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Dr. Salih ÇELİK, Tokat İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan KÖTEN, Tokat İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Turan SALDIRICIER, Tokat İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Muzaffer KESER, Tokat İli Ari Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali DEMİR, Birlikte görevli Teknik Personel ve İl Sistem sorumluları katıldı.
Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Dr. Salih ÇELİK hazırladığı sunumda, yeni destekleme modelinden bahsetti. Yaptığı sunumda;
“Yeni Destekleme Kararının 3 yıllık bir planlama ile yayımlandı. Sürdürülebilir, Verimli ve Kaliteli Hayvansal Üretim ile Güvenli Gıda Arzına dikkat edilerek hazırlandı. Yeni Hayvancılık Destekleme modeli Temel Destek, Yönlendirici ve Verimlilik Kriterlerine göre hazırlanmıştır.
Temel Destekten tüm işletmeler yararlanacaktır. Yönlendirici ve Verimlik Kriterlerine uyan işletmelerde bu şartlara göre belirli katsayılarla ilave desteklemeden yararlanacaktır.
İlimiz Üretim Planlama Kurulu tarafından süt havzası olarak belirlenen illerden (Amasya, Çorum, Tokat, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Muş, Erzurum ve Tunceli) biri olduğu için doğan ve TÜRKVET'te sayılan sütçü ırkı ve bunların melezleri buzağılarına ve malaklar ilave destek alacaktır.
Kadın ve Genç çiftçilerimize her destekleme kaleminde pozitif ayrımcılık yapılarak ilave destek alması sağlanmıştır.
Yeni desteklemede Aile işletmelerine önem verilmektedir. Bu kapsamda 1-20 baş arası Büyükbaş ve 1-100 baş arası küçükbaşa sahip aile işletmeleri desteklemelerden belirli katsayılarla ilave destekleme alacaktır.
Birinci Derece Tarımsal amaçlı yetiştirici, üretici birliklerine üye yetiştiricilerimizde belirli katsayılarda ilave destek alacaktır.
Yeni destekleme modelinde “Ari İşletme" lere çok önem verilmiştir. Buzağı ve Malak Desteklemesinde hayvan başı 4 katı ilave destek verilecektir.
Destekleme müracaatları başlamıştır dedi."
Toplantı sunumu destekleme şartları ve örnek destekleme miktarları da gösterilerek sona erdi. Sunumdan sonra karşılıklı soru cevap şeklinde toplantı sonlandı.