T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TEK SAĞLIK YAKLAŞIMIYLA KENELER VE KENE KAYNAKLI HASTALIKLAR SEMPOZYUMUNA KATILIM SAĞLANDI

Yayın Tarihi : 27.05.2024

​Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü koordinasyonu ile Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Tokat İl Sağlık Müdürlüğü ve Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün katkıları ile İlimizde “Tek Sağlık Yaklaşımıyla Keneler ve Kene Kaynaklı Hastalıklar Sempozyumu" 22.05.2024 tarihinde gerçekleştirildi. Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda düzenlenen sempozyuma GOP Üniversitesi  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mücahit EĞRİ,  İl Tarım ve Orman Müdürümüz Orhan ŞAHİN ,İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Atilla BIYIK, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Dr. Salih ÇELİK , akademik ve idari personel ve öğrenciler ile kurum sağlık personelleri katıldı.

Sempozyum Başkanlığını Biyoloji Bölümünden Doç. Dr. Adem KESKİN in yapmış olduğu sempozyumda Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürümüz Dr. Salih ÇELİK düzenleme Kurulunda yer aldı. Sempozyum Başkanı  Doç.Dr. Adem KESKİN yapmış olduğu açılış konuşmasında kenelerin sadece ülkemizde değil tüm dünyada insan ve hayvan sağlığını tehdit eden parazitler olduğunu, çok sayıda hastalık etkeninin insanlara ve hayvanlara nakledilmesinde önemli rol oynadığını, son yıllarda kene kaynaklı hastalıkların giderek daha da yaygın hale geldiğini ve keneler ile etkin ve kalıcı bir şekilde mücadelede edebilmek için toplumun farklı düzeylerinde birden fazla sektörün, disiplinin ve sivil toplum örgütleri ile derneklerin birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mücahit EĞRİ yapmış olduğu konuşmasında, keneler ile mücadelede “tek sağlık" yaklaşımının insanların, hayvanların ve çevrenin sağlığını dengelemek ve optimize etmek için toplumun farklı düzeylerinde birden fazla sektörü, disiplini ve topluluğu birlikte çalışmak üzere harekete geçirmenin amaçladığını ifade etti. Rektör Yardımcımız, keneler ile mücadele kapsamda üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplumun “Tek Sağlık" çatısı altında iş birliği yaparak daha etkin ve kalıcı mücadele yollarının araması gerektiğini belirtti.

            Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim Seda Çelik yaptığı sunumda;

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının diğer vektörel hastalıklarda olduğu gibi vektör konak ilişkisine bağlı olarak ortaya çıktığını, zorunlu konakçı kenelerin hayvanlara tutunduğu gibi bazen insanları da konakçı olarak kullanabildiğini açıkladı.

Sunumunda evcil veya yabani hayvanların kanını emerek beslenen kenelerin yumurtlayarak çoğalmak ve yaşam döngülerini tamamlamak için bu canlıları kullandığını belirtti. Yumuşak keneler 200-300 yumurta bırakırken sert kenelerin 15 bine kadar yumurta bırakması ile sayıca çok fazla artış gösterdiklerini, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Veteriner Hekimleri olarak vektör ve konakçı arasındaki bu döngüyü durdurmak ve sayıca artış göstermelerine engel olmak adına çalışmalar yaptıklarını açıkladı. Kenelerle bulaşan hastalıklarla mücadelede; kene popülasyonunun baskılanması, vektörlerle ve konakçı ile temasın engellenmesi eğitim ve toplumsal bilinçlenmenin sağlanması konusunda yapılan çalışmalardan bahsetti.

Hayvanlara uygulanan ektoparaziter ilaçların ette ve sütte ilaç kalıntı arınma süresinin “0" gün olduğunu ve güvenle kullanabildiğini söyledi. İlimizde tarımsal faaliyetlerin arttığı ilkbahar aylarında özellikle bağcılık ve madımak toplama işleri sırasında yetiştiricilerimizde KKKA vakası görülme ihtimalinin arttığını, bu bağlamda sürekli olarak kadın çiftçi eğitimleri düzenlediklerini ve konu üzerinde önemle durduklarını belirtti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ile mücadele çalışmalarının bakanlığımızca her yıl yayınlanan Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrol Programı Genelgesi kapsamında gerçekleştirildiğini ve İl Müdürlüğü olarak küçükbaş hayvanlar için DOKAP katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz proje ile koyun keçi banyo havuzlarının alındığı, yetiştiricilerin kullanacakları ektoparaziter ilaç beraberinde kendilerine verildiğini söyledi.

2023  yılında 60 köyde 1158 kadın çiftimize de eğitim çalışmaları yapıldığını 2024 yılı içerisinde eğitimlerin hızla devam ettiğini, yapılan bu eğitimlerde ahır hijyeni, dış parazit mücadelesi ve zoonoz hastalıklar hakkında yetiştiricilere bilgi verildiğini ve eğitimlere yıl boyu devam edildiğini ifade etti.

Sempozyum, düzenleme kurulu üyelerine teşekkür belgesi takdimi ile son buldu.