T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TOKAT İLİ BİTKİSEL ÜRETİM PLANI İÇİN TEKNİK KOMİTE TOPLANTISI YAPILDI

Yayın Tarihi : 8.05.2024

"Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik"  kapsamında;   2025-2027  yılları için "Tarımsal Üretimin Planlanmasına Dair Uygulama Rehberi'ne göre hazırlanan  3 yıllık Bitkisel  Üretim Planları,  Vali Yardımcısı Başkanlığında Tarımsal Üretimin Planlanması Teknik Komitesi Toplantısı yapılarak onaylanmıştır. 07 Mayıs 2024 tarihinde Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde yapılan Teknik Komite toplantısına İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan ŞAHİN, İl Müdür yardımcısı ve Şube Müdürleri,  OKTAEM Müdürü Ahmet BOZ,  , TOGÜ Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Bilge GÖZENER, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan KÖTEN, DSİ 72. Şube Müdürü Ali ÇETİNKAYA, Turhal Pancar Ekicileri Koop Başkanı Yalçın BEKLER, Ziraat Odası Başkanlığı, Ticaret Borsası Başkanlığı Genel Sekreteri, Özel İdare, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği temsilcileri katıldı.

                Toplantıda  İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan ŞAHİN  şunları söyledi. “    Tarım sektörü ile ilgili politikaların tespit edilmesi, planlanması ve koordinasyonuna ilişkin yetkilendirmenin düzenlendiği 5488 sayılı Tarım Kanunu'nun 7'nci maddesi, 05.04.2023 tarih ve 32154 Sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanan 7442 sayılı Kanun ile değiştirilmiştir. Hazırlanan "Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik" 14 Eylül 2023 tarih ve 30309 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Yönetmeliğin "Teknik komite oluşumu, görevleri, çalışma usul ve esasları" başlığı altında yer alan 7'nci maddesine göre  "İl bünyesinde Valilik oluru ile teknik komite oluşturulmuştur.

"Bitkisel Üretimin Planlanmasına Dair Uygulama Rehberi'nin Yönetmelik hükümleri doğrultusunda her yıl periyotlar halinde 3 (üç) yıllık olarak planlanması ve oluşturulan üretim planlarının illerde oluşturulan Teknik Komite onayına sunulması Tarımsal üretimin Planlanması gerekmektedir.

Tarımsal Üretimin planlanması ile ;  Gıda güvencesi ve güvenliğinin temin edilmesi, verimliliğin ve kalitenin artırılması, çevrenin korunması ve sürdürülebilirliğin tesis edilmesi için Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimine başlanmadan önce Bakanlıktan izin alınır. Bakanlık, arz ve talep miktarı ile yeterlilik derecesini dikkate alarak hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceği ile tarım havzası veya işletme bazında asgari ve azami üretim miktarlarını belirler.

Bitkisel Üretimin Planlanmasında Üretim Planlaması çalışmaları kapsamında arz ve talep miktarı ile yeterlilik oranları dikkate alınarak; Verimliliğin ve kalitenin artırılması, Gıda güvencesi ve güvenliği, Tarımsal faaliyetlerin entegre bir şekilde yürütülmesi, Sigortalılığın arttırılması, Çevrenin korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması, Kayıtlılığın artması, Arz güvenliğinin yükseltilmesi, Üretici haklarının korunması sağlanacaktır. “ dedi.

Tarımsal Üretim Planlanması ile ilgili, Teknik Komite üyelerine bilgi verildi. "Tarımsal Üretimin Planlanmasına Dair Uygulama Rehberi'ne göre hazırlanan 2025-2027 yılları için 3 yıllık Tokat İli Bitkisel Üretim Planı toplantıya katılan Teknik Komitesi üyelerince Bakanlığımıza gönderilmek üzere onaylanmıştır.