T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

OKULLARDA SUVERİMLİLİĞİ EĞİTİMLERİNDE 17 OKULDA 1803 ÖĞRENCİYE EĞİTİM VERİLDİ.

Yayın Tarihi : 17.04.2024

​Tarım ve Orman Bakanlığı Koordinasyonunda 2023 Yılından 2033 yılına kadar Su Verimliliği Seferberliği başlatılmıştır.

Seferberlik kapsamında toplumun bütün kesimlerinde su verimliliği kültürünün oluşturulması hedeflenmiş, bu doğrultuda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü müşterek çalışmaları ile ilkokul öğrencilerine yönelik okullarda su verimliliği eğitimleri başlatılmıştır.

            Tokat İli merkez ilçede 5 Okulda 335 öğrenci ve bütün İlçelerde ise toplam 12 okulda yapılan eğitimlerle 1468 öğrenci olmak üzere ilimiz genelinde 17 okulda yapılan eğitimlerle toplam 1803 öğrencinin katılımı sağlanarak TOKAT İLİ SU GÖNÜLLÜLERİ oluşturulmuştur.

İl Merkezinde Kemal ARAT İlkokulunda yapılan eğitime Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan ŞAHİN, KTV Şube Müdürü Mehmet DEMİRKOL,  İl Milli Eğitim Müdürlüğünden Şube Müdürü Burhan ŞAHİN, Okul Müdürü Sadettin AKTAŞ  da katılmışlardır.

Ayrıca Karşıyaka İlkokulunda yapılan eğitime ise İl Müdür Yardımcımız Ümit OK katılarak eğitim çalışmalarına katkı sağlamışlardır.

Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan ŞAHİN okullarda tamamlanan eğitimler sonunda bir açıklama yaparak şunları söylemiştir.   “ İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033) tarihli ve 32180 sayılı Resmi Gazete ile 2023/9 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi olarak yayınlanmıştır.

Hazırlanan Belgede, bireysel su verimliliğinin sağlanmasına ilişkin ulusal stratejiler belirlenmiş olup, önümüzdeki 10 yıla yönelik bir eylem planı yer almaktadır. Bu kapsamda binalarda su verimliliğinin sağlanması ile ilgili tedbirler olarak ana başlık AZALT – YENİDEN KULLAN – DEĞİŞTİR belirlenmiş olup, söz konusu tedbirlerin başta kamu binaları olmak üzere bütün yaşam alanlarında uygulanması ve yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Bütün kamu binalarında su verimliği ile ilgili stratejiler uygulanmakta ve takip edilmekte ve ilgili eğitim çalışmaları devam etmektedir.

Yeryüzünde suların üçte ikisinin denizlerde ve okyanuslarda olduğuna kullanılabilir tatlı suyun  yüzde 2.5- 3 oranında olduğunu belirtti, Su kaynaklarının ve suyun korunması verimliliği ve tasarrufunun gelecek nesillerin yaşam kalitesi ve tarımın geleceği açısından son derece önemli olduğuna değindi.

Z. Müh. Ahen Mustafa AYPAR tarafından verilen eğitimlerde suyun önemi, suyun tasarruf edilmesi ve verimli kullanılması, iklim değişikliği ve küresel ısınma gibi konularda çocuklarda bilinçlendirme ve farkındalık oluşturmak amacıyla  “AZALT, YENİDEN KULLAN ve DEĞİŞTİR" tedbirlerinin önemi vurgulanmıştır.