Bir Yılda 1.196.461 doz aşı yapıldı
İl Müdürümüz Sayın Orhan ŞAHİN , 2020 yılı çalışmaları ile ilgili Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğünde brifing aldı.
02.02.2021 tarihinde İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda yapılan toplantıya İl Müdür Yardımcıları Sn. Ümit OK , Sn. Halil İbrahim SEVER, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Salih ÇELİK ve Şube Müdürlüğü Personeli katıldı. 2020 yılı Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğünün faaliyetleri ile ilgili Şube Müdürü Salih ÇELİK yaptığı değerlendirmelerde;
Şube Müdürlüğümüz tarafından ;Koruyucu Hekimlik Faaliyetleri, Eğitim Faaliyetleri, Denetim Faaliyetleri, Ruhsatlandırma Faaliyetleri, Hayvan ve Hayvan Maddesi Sevkleri, Kesimhane İşlemleri, Hayvancılık Desteklemeleri, Su Ürünleri İşlemleri, Arıcılık İşlemleri, Numune Takip Sistemi İşlemleri, Ulusal ve Bölgesel ve Yerel Hayvancılık Projeleri, İthalat ve İhracaat İşlemleri, Hayvan Hastalıkları ile Mücadele İşlemleri, Ulusal Kalıntı İzleme Planı Çalışmaları, Hayvancılık Bilgi Sistemleri ve İşlemleri, Hayvan Islahı Çalışmaları, Döner Sermaye İşlemleri, Depo ve İlçe Malzeme Dağıtım İşlemleri, Kimliklendirme ve Kayıt Altına Alma Faaliyetleri dışında diğer kurumlarla ortak olarak Orman İşletme Müdürlüğü ile ORKÖY Hayvan Tespitleri, Çevre Şehircilik Kurumu ve ADTA Şubesi ile ortak ÇED raporları, Bankalar, Kırsal Kalkınma, Tarım Kredi Koperatifi için Kapasite Raporları, Kolluk Kuvvetleri ile beraber Yol Kontrolleri ve İhbarların değerlendirilmesi, Koordinasyon Şubesi ile ortak Eğitim Çalışmaları, TARSİM ve Klinikler ile beraber Hayvan Hasar İşlemleri , Adli Kurumlar İle Hayvan Rayiç İşlemeleri, Üretici Birlikleriyle Islah Projelerinde Çalışanların Sözleşmesi ve Denetimleri," gibi iş ve işlemler yürütülmektedir.
İlimizde 310431 Büyükbaş, 390.190 küçükbaş hayvan varlığı ile Bölgemiz ve Ülkemiz hayvancılığında önemli bir yere sahiptir. Her yıl büyükbaş hayvanlarımıza Şap, Brusella, LSD (Sığır Çiçeği), Antraks, E-Koli aşıları yapılmaktadır. Küçükbaş hayvanlarımıza her yıl Veba, Çiçek, Brusella, Şap, Antraks aşıları yapılmaktadır. Bu kapsamda 2021 yılında 1.196.461 doz aşı yapılmıştır.
Büyükbaş ve Küçükbaş hayvanlarımızın kimliklendirme ve kayıt altına alma işlemleri 2020 yılında devam etmiştir. Bu kapsamda 2020 yılında 94.108 büyükbaş, 146.156 küçükbaş hayvanımız küpelenerek kayıt altına alınmıştır.
Bakanlığımızın en önemli faaliyetlerinden olan Çiftçi Eğitimlerine devam edilerek, Şube Müdürlüğümüz tarafından 9 Çiftçi Eğitimi, 1 Proje Lansman ve Eğitim Toplantısı, 3 Veteriner Hekim Eğitimleri (Online Toplantı), 2 Adette Birlik ve Paydaş Eğitimleri, 9 İl Müdürlüğüne Brifing, 62 İl Müdürlüğüne "Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi " kapsamında teknik destek verilmiştir.
İlimiz genelinde Serbest Veteriner Hekimlerimizin Klinik Denetimleri düzenli olarak devam etmiş olup, toplam 90 adet denetim gerçekleştirilmiştir.
İlimiz genelindeki Ruhsatlı Mezbahalar 23 kez denetlenerek gıda güvenliği hususlarında çalışmalar yapılmıştır.
Ulusal Kalıntı İzleme programı kapsamında birincil hayvansal ürün olarak, balık, inek sütü, manda sütü, yumurta, sığır eti, sığır karaciğeri, balık kas ve derisi, bal, sığır ve balık yeminden olmak üzere 144 adet numune gönderilmiş ve insan sağlığı açısından sakıncalı bir kalıntı olmadığı raporlanmıştır.
Hayvancılık Desteklemeleri kapsamında ilimiz yetiştiricilerine 11.259.411 TL. ödeme yapılmıştır.
Hayvan Hastalıkları İle Mücadele ve Hayvan Hareketlerinin Kontrolü kapsamında İlimiz genelinde 376 adet numune alımı yapılmış ve ilgili laboratuvarlara gönderilmiştir.
2020 Yılında yapılan işletme kontrolleri ile 95 hastalık mihrakı çıkmış olup gerekli idari ve fenni tedbirler alınmıştır.
2020 Yılında Şube Müdürlüğümüz tarafından yürütülen Projeler
Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi kapsamında 7 ayde 455 yetiştiricimize 40.032 adet Küçükbaş hayvan teslimi yapılmıştır. Proje kapsmında 5 etap listeleri oluşturma aşaması yürütülmekte ve 4 Etaptan hayvan alımları peyder pey devam etmektedir.
- Salgın Hayvan Hastalıklarının Önlenmesi Projesi 500.000 TL
- İlaçta Etkinlik Tedavide Yetkinlik Projesi 355.000 TL
- Mandacılığı Geliştirme Projesi 150.000 TL (%25 Çiftçi Katkısı 30.000 TL)
- Arılarda Varroa Zararlısı ile Mücadele Projesi 150.000 TL (%25 Çiftçi Katkısı 30.000 TL)
- Uslu Kuzular Sağlıklı Nesiller Projesi 150.000 TL
- Her Köye Bir Arılık Projesi 180.000 TL (%25 Çiftçi Katkısı 30.000 TL)
- Kanatlı Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi 250.000 (%25 Çiftçi Katkısı 50.000 TL)
- Başçiftlik Mobil Mezbahane Projesi (665.000 TL DOKAP Tamamlandı.)
1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu Gereği Su Ürünleri üretiminde devamlılığı sağlamak, üretim sahalarını korumak, su kirliliğini önlemek ve su ürünleri avcılığını düzenleme çalışmaları içerisinde Su Kirliliği çalışmaları, Yeşilırmak, Kelkit ve Çekerek nehirlerinden 16 noktadan yılda 4 dönem olmak üzere su numunesi alınarak 14 adet kriter açısından izlenmektedir
İlimiz Almus Barajında hali hazırda yıllık 6.159 ton proje kapasitesinde 5.116 ton fiili üretim kapasitesiyle 30 adet tesiste G. Alabalığı yetiştiriciliği ile toplam yetiştiricilik içinde yaklaşık. %4.96 lık orana sahiptir.
2020 yılı içerisinde 867 Baş Damızlık Koyun, 23 işletmeye 1701 Baş Besilik sığır, 150 Baş Damızlık Sığır, ithalatı gerçekleşmiş ve şube müdürlüğümüzce denetim, numune alma ve kontrol işlemleri düzenli olarak devam etmektedir." dedi.
Tokat Tarım ve Orman İl Müdürümüz Sayın Orhan ŞAHİN toplantı sonrası yaptığı konuşmada "İlimizin ülke ve bölge hayvancılığında önemli bir yere sahip olduğu. Yetiştiricilerimizin her daim yanında olduklarını belirterek , bu kapsamda Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğümüz ve İlçe Müdürlüklerimizce çok önemli çalışmalar ve projeler yapıldığını, yapılan faaliyetler için emeği geçen tüm personele teşekkür ettiğini ."ifade etti